Απριλίου 2014 ~ ΚΑΛΛΙΘΕΑ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ

Τετάρτη 30 Απριλίου 2014

Εγκαίνια Δημοτικής - Σχολικής Βιβλιοθήκης στον Ταύρο !!

Ο Δήμος Μοσχάτου – Ταύρου σας προσκαλεί στα εγκαίνια της Δημοτικής – Σχολικής Βιβλιοθήκης της Δημοτικής Κοινότητας Ταύρου, την Τετάρτη 30 Απριλίου και ώρα 19:00, επί της οδού Αγίας Σοφίας 16 στο χώρο μεταξύ του Λυκείου και του αμφιθέατρου Νίκος Τεμπονέρας, έναντι του Ι.Ν. Αγίας Σοφίας στον Ταύρο.

Η Δημοτική – Σχολική Βιβλιοθήκη είναι ένα έργο που ολοκληρώθηκε, ύστερα από εκμετάλλευση και αναδιαμόρφωση εγκαταλελειμμένων εργαστηρίων του πρώην ΕΠΑΛ Ταύρου και παραδίδεται στους δημότες, με σκοπό τις βέλτιστες εγκαταστάσεις εκπαίδευσης και επιμόρφωσης.

Ο Δήμαρχος Μοσχάτου - Ταύρου, Ανδρέας Ευθυμίου, δήλωσε για τα εγκαίνια: «Πρόκειται για ένα έργο – κόσμημα για τον Ταύρο, που δεν είχε, μέχρι σήμερα, κάτι ανάλογο. Εκμεταλλευτήκαμε τον διαθέσιμο χώρο και με μικρό κόστος μπορέσαμε να δημιουργήσουμε την βιβλιοθήκη. Καλώ τους δημότες να επισκεφθούν τη Βιβλιοθήκη, να επιμορφωθούν, γιατί η μόρφωση και η παιδεία είναι αγαθά που μας κάνουν καλύτερους ανθρώπους. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου και το Πνευματικό Κέντρο που με τη συνεργασία τους ολοκλήρωσαν αυτό το πολύ σημαντικό έργο για την πόλη μας.”
πηγή  my-mosxato.blogspot.gr

Αυτοκίνητο... καρφώθηκε σε κολώνα της ΔΕΗ σε κεντρικό δρόμο του Μοσχάτου.

Το μεσημέρι της Τετάρτης (30/4) αυτοκίνητο καρφώθηκε σε κολόνα της ΔΕΗ στον πεζόδρομο της οδού Θεσσαλονίκης λίγο πριν από την αφετηρία του τρόλεϊ της γραμμής 1 στο Μοσχατο.

Το αυτοκίνητο κατευθυνόταν από την οδό Μιαούλη προς τον ΗΣΑΠ και στην αριστερή στροφή Μιαούλη και Θεσσαλονίκης έχασε τον έλεγχο και καρφώθηκε δεξιά σε κολόνα.

Ο οδηγός ήταν τυχερός, δεν τραυματίστηκε και το αυτοκίνητο υπέστη πολλές σοβαρές βλάβες.
πηγή my-mosxato.blogspot.gr

Φιλική ήττα από τον Εθνικό για την Καλλιθέα

Άλλο ένα φιλικό έδωσε την Τρίτη (29/4) η Καλλιθέα, η οποία ηττήθηκε με 3-2 από τον Εθνικό στο «Ελ Πάσο».

Στο πρώτο ημίχρονο οι παίκτες του Σίνισα Γκόγκιτς (ΦΩΤΟ) προηγήθηκαν με 2-0 χάρη στα τέρματα του Σταύρου με πέναλτι και του Αρναρέλη, με τον τεχνικό των γηπεδούχων να χρησιμοποιεί στην επανάληψη αρκετούς παίκτες από την Κ20 και την Κ17.

Έτσι, ο Εθνικός βρήκε την ευκαιρία να αντεπιτεθεί και να πάρει, εντέλει, τη φιλική νίκη χάρη σε δύο γκολ του Λύγκου κι ένα του Μπένα.

a-sports.gr/

Τρίτη 29 Απριλίου 2014

Έκθεση κοσμήματος και πλεκτού

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ "ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ"
Μεγίστης 18-20

ΕΚΘΕΣΗ ΠΛΕΚΤΟ & ΚΟΣΜΗΜΑ

4 - 11/5/14

Ο ΑΝΙΜΑ ψάχνει για εθελοντές

Ζητούνται εθελοντές!
Τα ζώα του Σταθμού πολλαπλασιάζονται με γεωμετρική πρόοδο (μπαίνει Μάης). Δεν αρκούν οι υπάρχοντες. Τα πρωινά είναι δύσκολα, αλλά και τα μεσημέρια και τα απογεύματα και τα Σάββατα και οι Κυριακές. Αμοιβή μεγάλη, θα βρίσκεστε δίπλα σε αξιολάτρευτα πλάσματα όπως τα μωρά της φωτογραφίας (αλλά δεν θα τα χουφτώνετε).
τηλ επικοινωνίας 210-9510075

Δευτέρα 28 Απριλίου 2014

Δωρεάν προβολές στο Καλυψώ στις 2 και 3 Μαίου

2 & 3 Μαΐου 2014

« ΣΑΛΒΑΔΟΡ»

Ώρα έναρξης 20:00
ΒΡΑΒΕΙΑ

Barcelona Film Award 2006
Βραβείο Καλύτερου Ηθοποιού
Βραβείο Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης
Βραβείο Καλύτερης Φωτογραφίας
Βραβείο Σκηνοθεσίας
Βραβείο Καλύτερου Μοντάζ
Βραβείο Μουσικής
Βραβείο Καλύτερης Ταινίας

ΒΡΑΒΕΙΟ ΕΝΩΣΗΣ ΙΣΠΑΝΩΝ ΚΡΙΤΙΚΩΝ
Καλύτερου Σεναρίου

ΒΡΑΒΕΙΑ ΓΚΟΓΙΑ (Ισπανικά Κρατικά Βραβεία)
Βραβείο Καλύτερου Σεναρίου

ONDAS AWARDS (Ισπανία) 2006
Βραβείο Πιο Δημοφιλούς Ταινίας

SAINT JORDI AWARDS (Ισπανία) 2006
Βραβείο Κοινού

ΒΡΑΒΕΙΟ ΕΝΩΣΗΣ ΙΣΠΑΝΩΝ ΗΘΟΠΟΙΩΝ
Καλύτερου Ηθοποιού

ΙΣΠΑΝΟΦΩΝΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΟΥΛΟΥΖΗΣ
Βραβείο Κοινού

Ντάνιελ Μπρουλ (Ενδεικτική Φιλμογραφία): «Goodbye Lenin», «Ladies in Lavender», «Joyeux Noel»
Τρίσταν Ουλόα (Ενδεικτική Φιλμογραφία) : «Abre los ojos», «Χιλιόμετρο Μηδέν», «το Σεξ και η Λουσία»

Σκηνοθέτης ο Μανουέλ Χουέργκα («Ανταρκτική»)

Η αληθινή ιστορία του τελευταίου νεκρού του αναρχικού κινήματος, Σαλβαδόρ Πουιγκ Αντικ, και οι συνθήκες που οδήγησαν στην εκτέλεσή του. Μετά την εκτέλεση αυτή, ποτέ πια στην Ισπανία δεν επιβλήθηκε η θανατική ποινή. Η ιστορία θυμίζει πολύ την δική μας υπόθεση του Νίκου Μπελογιάννη.
Ο σκηνοθέτης διάλεξε για πρωταγωνιστή τον Ντάνιελ Μπρουλ, που γεννήθηκε στην Ισπανία, από Ισπανίδα μητέρα και Γερμανό πατέρα, γιατί δεν ήθελε η ταινία του να αποτελεί μιαν ενδοϊσπανική υπόθεση, αλλά μια συγκινητική ευρωπαϊκή ιστορία. Και το κατάφερε. Τα πολλά βραβεία που απέσπασε η ταινία, το μαρτυρούν. Εξαιρετικές ερμηνείες. Υπέροχη αναπαράσταση της εποχής. Τα γυρίσματα έγιναν στους αυθεντικούς τόπους των γεγονότων. Γρήγοροι ρυθμοί. Συναισθηματική προσέγγιση του ήρωα.

Συγχαρητήρια στην Τούση Δέσποινα!

Τούση Δέσποινα, 1ης χρονιάς κορασίδα στο Φιλαθλητικό Σύλλογο Καλλιθέας, 6η στο σύνθετο ατομικό, 5η στο ελεύθερο πρόγραμμα και στις κορύνες ,ανάμεσα σε 80 αθλήτριες!!! Μπράβο στη μικρή αθλήτρια, καλή συνέχεια...... συνεχίστε με τον ίδιο ζήλο όλα τα κορίτσια την προσπάθεια σας......!!!!

Κυριακή 27 Απριλίου 2014

Πλούταρχος-Παντελίδης τραγουδούν μαζί στην Καλλιθέα!

Από διαφορετική γενιά, αλλά με κοινή θεματική στα τραγούδια τους τον έρωτα, ο Γιάννης Πλούταρχος και ο Παντελής Παντελίδης φτιάχνουν ένα ενδιαφέρον αντρικό δίδυμο. Μαζί τους η Ελισάβετ Σπανού και η Θωμαή Απέργη.

TEATRO MUSIC HALL

Λεωφ. Ποσειδώνος 26-28, Tζιτζιφιές
Tήλ: 2109400726

Kάθε Παρ.-Σάβ.

Σάββατο 26 Απριλίου 2014

Ορθοπεταλιές στον αέρα και στη Νέα Σμύρνη


Έργο χωρίς σχέδιο αποδεικνύεται η εγκατάσταση του Αυτοματοποιημένου Συστήματος Κοινόχρηστων Ποδηλάτων στους δήμους της Αττικής, σε μια περίοδο που ο κρατικός κορβανάς έχει αδειάσει και οι επιχορηγήσεις δίνονται με το σταγονόμετρο. Στο πλαίσιο του προγράμματος του ΥΠΕΚΑ "Αστική Αναζωογόνηση 2012 - 2015", τοποθετήθηκαν σε πέντε δήμους της πόλης σταθμοί ενοικίασης ποδηλάτων, με έξοδα που ξεκινούν από τα 148.000 ευρώ (Ν. Σμύρνη) και φτάνουν τα 232.000 ευρώ (Μαρούσι), χωρίς όμως να υπάρχει ανταπόδοση. Στη Ν. Σμύρνη γίνονται μόλις 3,4 βόλτες ανά ημέρα, ενώ στο Κερατσίνι υπάρχουν σταθμοί, αλλά όχι και τα ποδήλατα, αφού εκλάπησαν! Οι ποδηλάτες μιλούν για "ανάποδη" διαδικασία, καθώς "αντί να φτιάξουμε τα βασικά, όπως ποδηλατοδρόμους, εκτίθενται σε κίνδυνο κι άλλοι άνθρωποι, που δεν έχουν εμπειρία από ποδήλατο".

Μόλις 3,5 διαδρομές την ημέρα στο Μαρούσι, τη στιγμή που δαπανήθηκαν 232.000 ευρώ

Σήμερα περισσότερες από 350 πόλεις παγκοσμίως διαθέτουν τέτοια συστήματα. Παρίσι, Βαρκελώνη, Μόναχο φημίζονται για τα πολλά ποδήλατα στους δρόμους τους και τους λειτουργικούς σταθμούς ενοικίασης. Η πρώτη χρονιά εφαρμογής του "bike sharing" στο Παρίσι στέφθηκε από μεγάλη επιτυχία. Το 2007, όταν ξεκίνησε να εφαρμόζεται, ο αριθμός των ποδηλατών αυξήθηκε 70%, στη Λιόν 44%, ενώ στην ίδια πόλη το 96% των μελών του "bike sharing" ήταν καινούργιοι χρήστες που δεν είχαν προηγουμένως κάνει ποδήλατο στο κέντρο τη πόλης. Στην Αθήνα η ανταπόκριση είναι περιορισμένη αν όχι ανύπαρκτη, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Cyclopolis, που έχει αναλάβει την κατασκευή και συντήρηση υποδομών και ποδηλάτων.

Mόλις 6.75 διαδρομές ανά ημέρα γίνονται στο Μοσχάτο, 3,5 στο Μαρούσι και 3,4 στη Νέα Σμύρνη κατά τη δοκιμαστική περίοδο, που ήταν δωρεάν για τους χρήστες και η προσέλευση ήταν αυξημένη. Σε 200 μέρες η διείσδυση στον κόσμο φτάνει το 0,50 % στο Μοσχάτο (40.000 κάτοικοι) και 0,27 % στη Ν. Σμύρνη (73.000), ενώ στο Μαρούσι σε 150 μέρες το αντίστοιχο ποσοστό φτάνει το 0,21% (72.000 κάτοικοι). Στον Μαραθώνα τα νούμερα είναι υψηλότερα, με 13,3 διαδρομές μέσο όρο (1,48% η διείσδυση στο πλήθος), ωστόσο η δοκιμαστική περίοδος ήταν καλοκαίρι, ενώ πρόκειται για παραθαλάσσια περιοχή.

Το κόστος για την ενοικίαση είναι χαμηλό. Οι άνεργοι πολλαπλασιάζονται, οι εναλλακτικοί τρόποι μετακίνησης προτιμώνται όλο και περισσότερο. Απόδειξη ότι το 2012 οι πωλήσεις ποδηλάτων ξεπέρασαν τις 300.000. "Αρχίσανε ανάποδα. Ο άνθρωπος που δεν έχει εξοικείωση με τα αυτοκίνητα με τους δρόμους φοβάται να πάρει το ποδήλατο και να βγει στον δρόμο. Δεν υπάρχει ποδηλατόδρομος ούτε καν στα σημεία που είναι οι σταθμοί", λέει στην "Α" η Λυδία Χατζηαλεξίου από τους Φίλους του Ποδηλάτου. Προσθέτει πως θα μπορούσαν με πολύ λιγότερα να γίνουν πιο βασικές και χρήσιμες επενδύσεις, όπως "διαγράμμιση των δρόμων για τα ποδήλατα, θέσεις στάθμευσης, πρόσληψη δημοτικών αστυνομικών, που τους κατάργησαν, για ν' αντιμετωπιστούν οι κλοπές". "Ούτε όμως οι έμπειροι ποδηλάτες νοικιάζουν ποδήλατα, γιατί έχουν δικά τους" τονίζει η Λ. Χατζηαλεξίου.

Η επένδυση είναι μεγάλη. Για το Μαρούσι εγκρίθηκαν 232.000 ευρώ (6 σταθμοί - 70 ποδήλατα), για τον Μαραθώνα 185.000 ευρώ (4 σταθμοί - 50 ποδήλατα), για τη Ν. Σμύρνη 148.000 ευρώ (3 σταθμοί - 40 ποδήλατα) και για το Μοσχάτο 205.000 ευρώ (5 σταθμοί - 60 ποδήλατα). Στο Κερατσίνι δόθηκαν περί τα 200.000 ευρώ, τα ποδήλατα εκλάπησαν σύμφωνα με τον δήμο, αλλά ακόμα δεν έχουν αντικατασταθεί και το πρόγραμμα παραμένει στον "αέρα".

"Δεν πάνε πεταμένα τα λεφτά" αντιτείνει ο Χάρης Σιαντακάρης από τη Cyclopolis. Θεωρεί πως μπορούν οι σταθμοί ενοικίασης να λειτουργήσουν ως μοχλοί πίεσης για τη δημιουργία υποδομών και να λειτουργήσει αντίστροφα. Σε τουριστικές περιοχές όπως το Αίγιο, η Βόνιτσα και η Αρχαία Ολυμπία, όπου κι εκεί η Cyclopolis έχει αναλάβει το στήσιμο, οι εγγραφές είναι αισθητά περισσότερες. Εύλογα το target group σε περιοχές της πόλης περιορίζεται. "Θέλουμε να καλύψουμε το πρώτο και το τελευταίο χιλιόμετρο της αστικής μετακίνησης. Να μπορεί κάποιος να πάρει το ποδήλατο και να πάει στη δουλειά του".

Το κόστος συντήρησης ανέρχεται στα 15 με 20.000 ευρώ τον χρόνο. Ένας κόστος που θα μπορούσε να καλυφθεί, αλλά τα έσοδα είναι ελάχιστα και μακριά από τους στόχους του προγράμματος. Στο Μαρούσι, ένα από τα παράπονα του κόσμου είναι ότι οι σταθμοί είναι αποκομμένοι από τις γειτονιές. "Για να καλύψουμε το Μαρούσι, θα έπρεπε να φτιάξουμε 20-25 σταθμούς, όμως τα έξοδα θα εκτοξεύονταν. Αποφασίσαμε λοιπόν να περικυκλώσουμε το κέντρο. Πράγματι, δεν καλύπτει όλες τις ανάγκες. Όμως θέλουμε να καλύπτει τις ανάγκες αυτών που κινούνται στην περιοχή, που εργάζονται σε αυτή. Εκτιμάται ότι καθημερινά εισέρχονται εντός των ορίων του Αμαρουσίου περίπου 100.000 άτομα". Εύλογα δημιουργείται ωστόσο το ερώτημα γιατί να γίνει ένα ημιτελές έργο. Ένα έργο για τους πολίτες, πολλοί από τους οποίους όμως δεν έχουν καταλάβει καν ότι υπάρχει...
πηγή  avgi.gr

Διασκεδάζοντας στο Kings

Το ευχάριστο δεν είναι μόνο ότι ο κόσμος βγαίνει ακόμα και διασκεδάζει στα νυχτερινά μαγαζιά.
Το καλύτερο είναι ότι ο δικός μας Άρης Λουμάκης από τους Rec και ο Γιώργος Μανίκας,μοντέλο και επιχειρηματίας που διατηρεί κατάστημα στην περιοχή μας με παγωμένο γιαούρτι,επιλέγουν την Καλλιθέα!Ας στηρίξουμε κι εμείς τα δικά μας καταστήματα,τους δικούς μας ανθρώπους!

23ο Μαθητικό Φεστιβάλ Μοσχάτου Ταύρου - Έναρξη Δευτέρα (5/5) στο Μοσχάτο!!

Τη Δεύτερα 5 Μαΐου 2014 στις 19.30 το απόγευμα, στο Πολιτιστικό Κέντρο “Θεόδωρος Αγγελόπουλος” (Κωνσταντινουπόλεως και Σολωμού, Μοσχάτο), θα γίνει η έναρξη του 23ου Μαθητικού Φεστιβάλ Μοσχάτου Ταύρου. Ένας θεσμός που μετρά 23 χρόνια παρουσίας και που φέτος γίνεται ακόμα πιο δυνατός με τη συμμετοχή του συνόλου των σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της πόλης μας, φορέων του Δήμου και φιλοξενούμενων ομάδων.

Ο Δήμαρχος Μοσχάτου-Ταύρου, Ανδρέας Ευθυμίου τη Δεύτερα 5 Μαΐου 2014 θα σημάνει την έναρξη των εκδηλώσεων του φεστιβάλ στο Πολιτιστικό Κέντρο στις 19.30, ενώ το 3ο Γυμνάσιο Μοσχάτου θα παρουσιάσει χορευτικά latin ,tango, χορευτικό aerobic με την επιμέλεια της κ. Παντουβάκη Αντωνίας

Το Φεστιβάλ θα διαρκέσει έως το Σαββάτο 28/06/2014, ενώ οι παραστάσεις και τα δρώμενά του φιλοξενούνται στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου και στο Σινέ “Νέα Μασκώτ” στον Ταύρο.

Στόχος της φετινής διοργάνωσης είναι η ενίσχυση της συλλογικής προσπάθειας και συνεργασίας των μαθητών μέσα από την ενασχόλησή τους με τον πολιτισμό και η ανάπτυξη της δημιουργικότητάς τους.

Πλήρες πρόγραμμα των εκδηλώσεων που περιλαμβάνει θεατρικές παραγωγές, συναυλίες, εικαστικά δρώμενα, εκθέσεις και Ποδηλατάδα στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής από τα νήπια, θα ανακοινωθεί επίσημα σε λίγες μέρες από τον Δήμο Μοσχάτου Ταύρου.
πηγή my-mosxato.blogspot.gr


Την Κυριακή το πρωτάθλημα χειροπάλης στην Καλλιθέα

Ανακοίνωση εξέδωσε η ομοσπονδία HAL σχετικά με την λίγκα χειροπάλης που ξεκινά την Κυριακή στην Καλλιθέα.

«Σας καλωσορίζουμε στην H.A.L,την πρώτη μεγάλη λίγκα που θα διοργανωθεί στην Ελλάδα με πρότυπα μεγάλων ξένων διοργανώσεων.

Η H.A.L θα ειναι ενα πρωτάθλημα απο το οποίο ο πρωταθλητής θα βγει στο τέλος της χρονιάς και μετα απο μια σειρά αγώνων,θα υπάρξουν 6 κατηγορίες οι οποιες θα ειναι οι εξης: -70,-78,-86,-95-110,+ 110 δεξιου χεριού, στο τέλος της αγωνιστικής χρονιάς θα γινει και ενα event στο οποιο θα παίξουν οι πρώτες τριάδας απο καθε κατηγορία.

Οι κανονισμοί θα ειναι οι ίδιοι που ισχύουν στην WAF με λίγες αλλαγες,αυτές ειναι οτι ολα τα λυσίματα ανεξάρτητου γωνίας η πρόθεσης οδηγούνται στο λουρι,οι αγωνιζόμενοι θα εχουν το δικαίωμα να ζητήσουν απο τον διαιτητή αν συμφωνήσουν,να ξεκινήσουν απευθείας με λουρί η με σπασμένους καρπούς,επίσης ολοι οι αγωνιζόμενοι θα πρέπει να φοράνε το επίσημο μπλουζάκι των αγώνων.Το κόστος συμμετοχής ειναι 10 ευρω ενω θα εχει γενική είσοδο 5 ευρω

Οι αγώνες θα γίνονται με στόχο την προβολή των αθλητών και της διοργάνωσης,θα υπάρξει μεγάλη διαφήμιση στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και οι νικητές στο τέλος της σαιζόν δεν θα αρκεστούν μονο σε κύπελλα…

Η ζύγιση θα γίνει στις 26 Απριλίου στο γυμναστήριο εν Δυνάμει στη Καλλιθέα χαροκόπου 48 στις 15:00-16:00 και την επόμενη μέρα στις 17:00-18:00 στον χώρο της εκδήλωσης . Στις 18:45 θα ξεκινήσουν οι αγώνες».
πηγή  fightsports.gr

Πέμπτη 24 Απριλίου 2014

Ο καραγκιοζοπαίχτης Παναγιώτης Μιχόπουλος

Είναι γνωστό πως η Καλλιθέα φημιζόταν για τη νυχτερινή της ζωή και της είχε αποδοθεί ο τίτλος ''Μικρή Μονμάρτη''.
Πέρα από τις ταβέρνες και τα νυχτερινά κέντρα,υπήρχε και μια γωνιά που είχε και όνομα το οποίο ήταν ''Ματίνα''.Κοντά στην πλατεία Κύπρου,στη Λασκαρίδου,υπήρχε το διάσημο θέατρο σκιών του Παναγιώτη Μιχόπουλου που έγραψε εποχή.
Ακόμα συζητιούνται οι παραστάσεις του και οι ειδήμονες τον κατατάσσουν στους ανώτερους καραγκιοζοπαίχτες,δίπλα σε ονόματα όπως του Σπαθάρη.

Ο παλιός ιππόδρομος της Αθήνας πριν γκρεμιστεί τελείως



Σας στέλνω καποιες φωτο που βρήκα ψάχνοντας σε κάτι cd, από τον παλιό ιππόδρομο, που φωτογράφησα την 11/09/2005 πριν γκρεμιστεί τελειως, δεδομένου οτι η περιοχή εκεί αλλάζει εντελώς με την ανάπλαση του φαληρικού Δέλτα (Ιδρυμα Νιάρχου, Λυρική σκηνή κτλ). Εκει πλέον έμειναν μόνο τα φαντάσματα Ανθρώπων και Αλόγων, και οι ιστορίες απανταχού τζογαδόρων και αλογομούρηδων. Μια μέρα, γύρισα με τα πόδια, ΔΕΛΤΑ ΦΑΛΗΡΟΥ - ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ, καθώς τα ειχα χάσει όλα και δεν είχα χρήματα ουτε για λεωφορειο. Μια άλλη, πονταρα σε ενα άλογο (ειχα πληροφορία και καλα), κατα τη διάρκεια της κουρσας αυτο με καποιο τρόπο,αφου εριξε τον αναβάτη κάτω, έφυγε απο το στίβο και άρχισε να τρέχει στη Συγγρού! Για τέτοια τύχη μιλάμε.
πηγή lifo.gr
 

Τετάρτη 23 Απριλίου 2014

Οι Άστεγοι Αναβάτες του Παλαιού Φαλήρου

«Να εδώ μένω στο κοντέινερ –κοίτα, εγώ το ‘χω φτιάξει μέσα με τα χεράκια μου. Με ό,τι βρήκα δεξιά και αριστερά και ό,τι μου ‘φεραν δυο, τρεις φίλοι.

Να ‘ναι καλά. Με έσωσαν όταν έμεινα στο δρόμο». Γέρνει πίσω στην λευκή πλαστική καρέκλα και ψαχουλεύει τα χαρτιά του για να ρίξει. Είναι η ώρα της μπιρίμπας στην παραλία του Μπάτη. «Σε λίγο έρχεται και ο Γιώργος. Παλιός αναβάτης κι αυτός, στον ιππόδρομο.

Ποιος να το φανταζόταν ότι θα γερνούσαμε εδώ παρέα», μου λέει ο Τζίμης, «μαστιγώνοντας» το τραπέζι με τα φύλλα του. Από μακρυά παρατηρώ ένα μικροκαμωμένο άντρα να πλησιάζει προς το μέρος μας. Κάθε τόσο σκύβει και μαζεύει ξύλα, τοποθετώντας τα στην αγκαλιά του. Βήχει μανιασμένα. Η υγρασία είναι ανυπόφορη στην παραλία. «Μας έχει τσακίσει...», ακούω τη φωνή του Τζίμη από δίπλα. «Αλλά εντάξει, μια χαρά είμαστε». Ο Τζίμης ανήκει σε εκείνο το ευλογημένο είδος ανθρώπου που τα δεινά του δεν σηκώνουν σκόνη –κι ας βρέθηκε στην έβδομη δεκαετία της ζωής του άστεγος, αδέκαρος και με δεκάδες προβλήματα υγείας. Κατεβάζει μια μεγάλη γουλιά μπύρας, ενώ ο Γιώργος πετάει κάμποσα κομμάτια ξύλου μπροστά στο κοντέινερ. «Θα ανάψουμε εδώ φωτιά σήμερα;», ρωτά. Οι υπόλοιποι σηκώνονται να τον βοηθήσουν.

Ο Τζίμης και ο Γιώργος ζουν κοντά στα τέσσερα χρόνια στο δρόμο –τα περισσότερα εδώ στην παραλία του Μπάτη μέσα σε ξεχασμένα κοντέινερ τα οποία για χρόνια αποτελούσαν τα αποδυτήρια και τις τουαλέτες της πλαζ. Σήμερα, σκουριασμένα και άχρωμα, είναι απλώς τα «σπίτια» των δύο αντρών.

Ο Τζίμης ήταν για 30 χρόνια ιππέας στον ιππόδρομο του Φαλήρου και ο Γιώργος αναβάτης. Τους ρωτώ ποια είναι η διαφορά του ιππέα με τον ανάβατη. «Ο ένας γυμνάζει τα άλογα, τα προετοιμάζει για τις κούρσες και ο δεύτερος τρέχει», μου εξηγεί ο Γιώργος. Έχει κάμποσες νίκες στο ενεργητικό του και μιλά με νοσταλγία για τις φανταχτερές κούρσες του παρελθόντος, τα μεγάλα ντέρμπι και τα άλογα που έτρεχαν σαν δαίμονες.

Το «Ελπιδάκι», ο «Κατακτητής» -του λείπουν οι αγώνες. «Είμαι Βυρωνιώτης γέννημα θρέμμα –στα χρόνια μου ο Βύρωνας είχε πολλούς φίλιππους που κατηφόριζαν και έπαιζαν στον ιππόδρομο. Ένας από αυτούς με πήρε το ’58 μαζί του, όταν ήμουν 14 ετών, για να παρακολουθήσω τις κούρσες. Ήταν ότι πιο εντυπωσιακό είχα δει. Μαγεύτηκα. Δεν θα ξεχάσω ποτέ την έξαψη που αισθανόμουν. Με τον καιρό άρχισα να κατηφορίζω με το ποδήλατο από Βύρωνα στο Φάληρο και να παρακολουθώ τα άλογα και τους αναβάτες. Τους θαύμαζα, ήθελα και εγώ να γίνω ένας από αυτούς. Μεγαλώνοντας πήγα στη σχολή αναβατών -αν και η αλήθεια είναι ότι αυτή τη δουλειά τη μαθαίνεις κρατώντας τη χαίτη του αλόγου μέσα στον ιππόδρομο».

Ο Τζίμης κουνάει το κεφάλι καταφατικά. Ο ίδιος δεν πήγε ποτέ στη σχολή κι όμως ξέρει τα πάντα γύρω από τα άλογα. «Γεννήθηκα στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου και ήρθαμε στην Ελλάδα με τη μάνα μου όταν ήμουν οκτώ ετών. Τον πρώτο καιρό μέναμε στα Πετράλωνα –αλλά εγώ ήμουν διάολος, τριγύριζα ασταμάτητα σε όλη την Αθήνα. Μια μέρα έπεσα πάνω σε ένα στάβλο, στην παλιά αγορά στην Πειραιώς. Υπάρχει ακόμα –ερείπιο πια. Ξεκίνησα να κάνω δουλειές του ποδαριού για τον ιδιοκτήτη του. Μου έδινε μια σούστα και έφερνα βόλτες για να μαζεύω τα σάπια από τα χωράφια –καρπούζια, ντομάτες ό,τι θες. Μάζευα και κανά κρεμμύδι, κανά σκόρδο να πάω στο σπίτι.
Η μάνα μου δεν μπορούσε να με θρέψει. Τα βράδια το ‘σκαγα από το σπίτι και έμπαινα κρυφά στο στάβλο, έκλεβα τα άλογο και έτρεχα σαν τρελός στην Πειραιώς μέχρι κάτω τον Ταύρο. Η ζωή μου άλλαξε όταν η συγχωρεμένη η μάνα μου γνώρισε έναν άντρα και αποφάσισε να με κλείσει στο ίδρυμα. Εκεί ήταν δύσκολα –τρώγαμε πολύ ξύλο. Το ‘σκασα μερικές φορές αλλά πάντοτε με έβρισκαν και με ξαναγύριζαν πίσω. Κάθε φορά έτρωγα και περισσότερο ξύλο. Με έκλειναν γυμνό σε ένα δωμάτιο, σαν απομόνωση, για και συμμορφωθώ. Τι να συμμορφωθώ, παιδάκι ήμουν. Τότε ένιωθα ότι μονάχα τα άλογα με καταλάβαιναν. Στα 18 έφυγα από το ίδρυμα και το πρώτο πράγμα που έκανα ήταν να γυρέψω δουλειά στο Δέλτα -χάρη σε μια θεία μου, που έμενε στις Τζιτζιφιές».

Ο παλιός ιππόδρομος, στο Δέλτα του Φαλήρου, άνοιξε για πρώτη φορά τον Απρίλιο του 1925 και διέκοψε οριστικά τη λειτουργία του το 2003 –έκτοτε ο Τζίμης εργάστηκε για λίγα χρόνια στο νέο ιππόδρομο στο Μαρκόπουλο, μέχρι τη στιγμή που τον έδιωξαν. «Δεν ξέρεις τι κάνουν στα γέρικα άλογα;», μου λέει. «Οι άνθρωποι δεν έχουν καλύτερη τύχη. Ξεκίνησα να δουλεύω στον ιππόδρομο το ’71 και έπειτα από τόσα χρόνια τελικά κατέληξα στο δρόμο. Γιατί; Γιατί για κάποια χρόνια δεν μου κολλούσαν ένσημα. Τον πρώτο καιρό άστεγος κοιμόμουν για ένα χρόνο στο αυτοκίνητο ενός φίλου και μετά για μερικούς μήνες στα παγκάκια. Το βλέπεις αυτό το μπουφάν;
Έχει φάει παγκάκι. Με έσωσε όμως. Κάποια στιγμή κατέβηκα στον Μπάτη. Στην αρχή κοιμόμουν στην παραλία μέχρι που μια μέρα μπήκα στο κοντέινερ και άρχισα να το φτιάχνω σιγά, σιγά. Παλιά ήταν τουαλέτες». Καθώς με ξεναγεί στα ελάχιστα τετραγωνικά του χώρου, το μάτι μου πέφτει στη ζωγραφιά μιας γυναίκας. «Η Σόνια το ‘κανε αυτό. Μια κοπέλα που ερχόταν παλιά εδώ -είχε και αυτή προβλήματα. Την πρόσεχα, ήταν μικρή. Εγώ δεν ήθελα δικά μου παιδιά. Γι’ αυτό χωρίσαμε και με τη γυναίκα μου». Τον ρωτώ αν έχουν ακόμα επαφές. «Ναι έρχεται καμιά φορά και με βλέπει. Μου λέει να ξαναπαντρευτούμε –για τέτοια είμαστε πια;».

Ο Γιώργος χαμογελά από δίπλα, ενώ τρίβει το πόδι του. Μου εξηγεί ότι «κληρονόμησε» δεκάδες τραυματισμούς κατά τη διάρκεια της καριέρας του. «Και οι δυο έχουμε λάμες στα πόδια, σημάδια σε όλο μας το κορμί, προβλήματα με τη μέση –είναι επίπονη δουλειά. Κι αν σου τύχει ζόρικο άλογο... Μια φορά θυμάμαι είχα πέσει με το κεφάλι στον τοίχο σε μια προπόνηση. Άλλες έφυγα στα κάγελα, έπεσα στην εκκίνηση, κάθε σημάδι μου είναι και μια ιπποδρομιακή ιστορία». «Από θαύμα ζει», προσθέτει ο Τζίμης που ήταν «παρών» τις περισσότερες φορές. Κι εκείνος κουβαλά πολλά χτυπήματα. Σκύβει και μου δείχνει το σημείο που του έβαλαν την πρώτη λάμα.
Τη χτυπά με ρυθμό και μου λέει «Δεν θες να σε κλωτσήσει άλογο». «Δεν θέλω Τζίμη», παραδέχομαι. Στο μεταξύ, ο Γιώργος προσφέρεται να μου δείξει το δικό του «σπίτι». «Δεν έχω και πολλά πράγματα μέσα», λέει γελώντας. «Ευτυχώς δηλαδή, γιατί δεν χρειάζεται να τα επισκευάζω όταν χαλάνε». Καθώς πέφτει η νύχτα, οι φίλοι του Γιώργου και του Τζίμη κάνουν ένας, ένας την εμφάνισή τους. Ο Νάσος, ο Γιάννης, ο Μάριος με την ψαριά του, ο Παύλος –κατεβαίνουν συχνά και αράζουν όλοι μαζί στην παραλία. Φέρνουν κανά φαγητό, καμιά μπύρα, ανάβουν φωτιές και συζητούν για ώρες. «Να ‘ναι καλά τα παιδιά, μας βοηθούν.

Ο Μάριος κάνει δυο δουλειές, έχει οικογένεια, αλλά δεν μας ξεχνάει ποτέ. Πάντα θα ‘ρθει να μας δει. Εδώ στην παραλία γνωριστήκαμε», μου λέει ο Τζίμης.

Οι υπόλοιποι λίγο πιο πίσω στήνουν το τραπέζι -η σχάρα τοποθετείται κάτω στην άμμο, όλα είναι έτοιμα να υποδεχθούν την ψαριά του Μάριου. Κάτι χταποδάκια κι ένας ροφός. Ο Γιώργος ασχολείται με τη φωτιά. Καθώς σπάει τα ξύλα από μια παλιά καρέκλα, τον ρωτώ αν του λείπουν τα άλογα. «Αν μου λείπουν λέει. Και τι δεν θα έδινα για να καβαλήσω ξανά. Να κρατήσω μια τελευταία φορά τη χαίτη τους, να σταθώ κουλουριασμένος στην εκκίνηση με όση δύναμη έχω μέσα μου». Στα μάτια του η φωτιά έχει ανάψει ήδη.
πηγή mlagananews.blogspot.gr

To Iδρυμα Νιάρχος στηρίζει τη νέα ελπίδα της Αθήνας: Δωρεά 3 εκατομμυρίων στο ΕΜΣΤ Πηγή: To Iδρυμα Νιάρχος στηρίζει τη νέα ελπίδα της Αθήνας: Δωρεά 3 εκατομμυρίων στο ΕΜΣΤ

Η σωτήρια παρέμβαση του Ιδρύματος Νιάρχος για μια ακόμη φορά έρχεται όχι απλά να στηρίξει, αλλά να δώσει ώθηση προς τα εμπρός, προς την διεθνή κοινότητα, αυτή τη φορά μέσω της δωρεάς 3 εκατομμυρίων ευρώ στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις οικονομικές δυσκολίες και τις απαιτήσεις για τη μεταφορά στο νέο χώρο του, το εντυπωσιακό και πολυδαίδαλο κτίριο του ΦΙΞ στη Συγγρού.

Το ΕΜΣΤ οδεύει στη νέα του στέγη μετά από χρόνια καθυστερήσεων, ακυρώσεων, τρικλοποδιών και με την Αννα Καφέτση όλα αυτά τα χρόνια επίμονη αγωνίστρια να κατορθώνει να ξεπερνάει κάθε δυσκολία. Τώρα, με το ΦΙΞ έτοιμο – ουσιαστικά έχει παραδοθεί στο ΕΜΣΤ αλλά οι ανάγκες στελέχωσης και κάλυψης κάποιων οικονομικών αναγκών δεν επέτρεπαν ως τώρα να γίνουν τα θυρανοίξια, μέσα στην Ευρωπαϊκή Προεδρία της Ελλάδας όπως ήταν ο αρχικός στόχος.Ετσι, χθες, ανακοινώθηκε, προκαλώντας χαμόγελα και αισιοδοξία, πως το διοικητικό συμβούλιο του Ιδρύματος Νιάρχος ενέκρινε δωρεά δωρεά ύψους €3 εκατομμυρίων προς το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ), με σκοπό την άμεση ολοκλήρωση των εργασιών ανακατασκευής του κτιρίου του Μουσείου, στο πρώην εργοστάσιο Φιξ.

Ειδικότερα, η δωρεά συμβάλλει στην επικαιροποίηση και εφαρμογή της μουσειολογικής μελέτης του ΕΜΣΤ και παρέχει τον απαραίτητο γενικό και ειδικό εξοπλισμό, ενώ, επιπλέον, καλύπτει την παρουσίαση των Μόνιμων Συλλογών του Μουσείου μέσω της μεταφοράς και εγκατάστασης των έργων τέχνης στο νέο κτίριο και της διαμόρφωσης των νέων εκθεσιακών χώρων του Μουσείου.Αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του Ιδρύματος Νιάρχος: «Το ΕΜΣΤ αποτελεί το μοναδικό κρατικό μουσείο σύγχρονης ελληνικής και διεθνούς τέχνης της Αθήνας. Η δωρεά του Ιδρύματος δίνει την ευκαιρία για πρώτη φορά στο ΕΜΣΤ να ανταποκριθεί πλήρως στην αποστολή του και να αναλάβει τον κεντρικό του ρόλο ως ο κύριος χώρος σύγχρονης τέχνης στην Ελλάδα, ενθαρρύνοντας παράλληλα τη δημιουργία θερμοκοιτίδας νέων ιδεών στο χώρο της σύγχρονης τέχνης. Επιπλέον η δωρεά του Ιδρύματος έχει ως αποτέλεσμα την άμεση προσθήκη ενός ακόμα σημαντικού αρχιτεκτονικού χώρου στο αστικό τοπίο της πόλης, και τη διαμόρφωση μιας σημαντικής πολιτιστικής περιοχής, η οποία ξεκινά από την Ακρόπολη συνεχίζει στο ΕΜΣΤ και τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών και καταλήγει στο υπό κατασκευή Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Με την ολοκλήρωση των εργασιών ανακατασκευής στο κτίριο του Μουσείου, η Αθήνα θα αποκτήσει έναν από τους πλέον σύγχρονους και άρτια εξοπλισμένους μουσειακούς χώρους στην Ελλάδα, όπου τόσο το ελληνικό κοινό, όσο και οι ξένοι επισκέπτες της χώρας θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν την ιστορία και τη διεθνή διάσταση της σύγχρονης ελληνικής τέχνης. Αξίζει να σημειωθεί πως κατά τη διάρκεια του 2013, περίπου 15.000 άτομα επισκέφθηκαν τις εκθέσεις και εκδηλώσεις του ΕΜΣΤ στις προσωρινές εγκαταστάσεις του, ενώ εκτιμάται ότι η λειτουργία του νέου κτιρίου θα δώσει ακόμα μεγαλύτερη ώθηση στην επισκεψιμότητα του Μουσείου, λόγω των μεγαλύτερων εκθεσιακών χώρων που θα διαθέτει, αλλά και των επιπλέον παράλληλων δραστηριοτήτων που θα είναι πλέον σε θέση να διοργανώνει. »Μέσω της συγκεκριμένης δωρεάς, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος δε συμβάλλει μόνο στην έναρξη της εύρυθμης λειτουργίας του ΕΜΣΤ, αλλά και στη δημιουργία των απαραίτητων προϋποθέσεων, προκειμένου το Μουσείο να μπορέσει να συνδράμει άμεσα στην ευρύτερη κοινωνική και πολιτισμική ανάπτυξη των γειτονικών περιοχών.

πηγή iefimerida.gr

Ποιά η σχέση του Ακάκιου από τα μακαρόνια Μίσκο με την Καλλιθέα

Ένας από τους πιο γνωστούς γελοιογράφους,ήταν ο Ηλίας Κουμετάκης.
 Ο Ηλίας Κουμετάκης γεννήθηκε στο Αργοστόλι το 1889 και μεγάλωσε στην Κέρκυρα. Ο ίδιος εδήλωνε Κερκυραίος (ή θεωρούσε τον εαυτό του Κερκυραίο). Αυτοδίδακτος δημοσίευσε τις πρώτες γελοιογραφίες του το 1909 στις εφημερίδες Χρόνος και Αθήνα
Από το 1914, που εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Αθήνα,έμενε στην Καλλιθέα.
Αυτός είναι που σκιτσογράφησε για τα τσιγάρα Γιαννουσκάκη τον καλόγερο Ονούφριο,ο οποίος μετατράπηκε σε Ακάκιο για τη γνωστή εταιρεία ζυμαρικών!

Η Πάντειος Σχολή στην Καλλιθέα

Το Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, το οποίο συνήθως αναφέρεται απλά ως Πάντειο Πανεπιστήμιο, είναι πανεπιστήμιο με έδρα την Καλλιθέα Αττικής. Ιδρύθηκε το 1927 ως Σχολή Πολιτικών Επιστημών και ξεκίνησε να λειτουργεί επίσημα στις 18 Νοεμβρίου 1930. Το 1931 μετονομάστηκε σε Πάντειο Σχολή Πολιτικών Επιστημών, προς τιμήν του Αλέξανδρου Πάντου που διέθεσε στη διαθήκη του όλα του τα λεφτά,αρκεί ο εκτελεστής του έργου να ήταν ο εκάστοτε πρωθυπουργός(τότε ήταν ο Παπανδρέου).

Το 1989 έλαβε τη σημερινή του ονομασία.

Είναι το πέμπτο αρχαιότερο Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα και η πρώτη σχολή πολιτικών επιστημών της Ελλάδας. Σήμερα το Πάντειο Πανεπιστήμιο διαθέτει δέκα ακαδημαϊκά τμήματα, τα οποία καλύπτουν το φάσμα των κοινωνικών και πολιτικών επιστημών.

Δευτέρα 21 Απριλίου 2014

Οι ευχες του δικού μας Άρη Λουμάκη από τους REC

Με αυτό το μήνυμα ευχήθηκε στους θαυμαστές του ο Άρης Λουμάκης,την Κυριακή του Πάσχα
''Σήμερα όλοι οι άνθρωποι στην Ανάσταση είχαμε στο χέρι μας ένα κερί...αλλά και μια φωτιά πάνω του να καίει! Ας είναι η Ανάσταση ο λόγος να ξυπνήσουν όλες οι χαμένες ελπίδες και τα χαμένα μας όνειρα !!! Μόνο αγάπη ...''
Η αλήθεια είναι ότι και νωρίτερα εξομολογήθηκε πως έβαψε και αυγά φέτος!
''Αν φυσικά καταφέρω να τα βάψω, θα κάνω περήφανη τη μανούλα μου''σημείωσε,η οποία είναι ένας εξαίρετος,κοινωνικός και πολύ αγαπητός στην περιοχή άνθρωπος.
Ανταποδίδουμε τις ευχές λοιπόν,σε αυτήν την όμορφη και δεμένη οικογένεια που κρατά τις παραδόσεις!

Έφυγε από τη ζωή ο Χρήστος Ρεκλείτης

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 77 χρόνων, το μεσημέρι του Μεγάλου Σαββάτου, έπειτα από μάχη με τον καρκίνο, ο Χρήστος Ρεκλείτης.

Υπήρξε εμβληματική μορφή του αντιστασιακού αγώνα κατά της δικτατορίας της 21ης Απριλίου 1967.

Η κηδεία του θα γίνει την Τετάρτη 23 Απριλίου στο ναό της Αγίας Φωτεινής στη Νέα Σμύρνη. Στη συνεχεία, η σωρός του θα μεταφερθεί για την τελευταία κατοικία στο χωριό του.

Τα βασανιστήρια που υπέστη την περίοδο της χούντας καταγράφηκαν στην ταινία του Νίκου Κούνδουρου "Τα τραγούδια της φωτιάς".

Η Χαροκόπειος Σχολή στην Καλλιθέα

Η σχολή αυτή ιδρύθηκε το 1915 από τον Παναγή Χαροκόπο.
Ο Χαροκόπος ήταν ένας μεγαλέμπορος δημητριακών ο οποίος διέπρεψε και ως μεσίτης.
Στην αρχή ονομαζόταν Χαροκόπειος Οικοκυρική και Επαγγελματική Σχολή Θηλέων.
Το 1951 προστέθηκε η Οικιακή Οικονομία.
Τo 1994,προστίθεται το τμήμα ΕπιστήμηςΔιαιτολογίας-Διατροφής,ενώ το Τμήμα Γεωγραφίας ιδρύεται το 2000, καλύπτοντας έτσι ένα ακόμη κενό στην ελληνική ακαδημαϊκή εκπαίδευση.
Το τμήμα Πληροφορικής καιΤηλεματικής, από το 2007, είναι η τελευταία προσθήκη στο πανεπιστήμιο.

Ανάσταση στον Ι.Ν Μεταμορφώσεως στο Μοσχατο

Για ακόμη μια χρονιά αρκετός κόσμος μαζεύτηκε στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως στο Μοσχάτο για να γιορτάσει την ανάσταση του Κυρίου.

πηγή my-mosxato.blogspot.gr

Σάββατο 19 Απριλίου 2014

Ξεψύχησε 43χρονος οδηγός ταξί στη Νέα Σμύρνη

Το δικό της δράμα ζει από χθες, η οικογένεια του 43χρονου Λαρισαίου ταξιτζή Αντώνη Τάχατου που βρέθηκε νεκρός στον δρόμο χθες το πρωί.Ο 43χρονος, πατέρας δυο ανήλικων παιδιών, εντοπίσθηκε νεκρός έξω από το αυτοκίνητό του στη διασταύρωση των οδών Αεροδρομίου και Πενταλόφου στη Νέα Σμύρνη...

Ο επιτάφιος των Αγίων Πάντων

Μεγάλη Παρασκευή, μια σημαντική ημέρα για την Ορθοδοξία. Η εικόνα ενός επιτάφιου πάντα προκαλεί κατάνυξη και συγκίνηση.

H περιφορά του Επιταφίου των Άγιων Πάντων στη Καλλιθέα,όπως πάντα εντυπωσιακή και με πλήθος κόσμου να προκαλεί τουλάχιστον χαρά που ακόμα υπάρχει πίστη και ελπίδα στην καρδιά.

Παρασκευή 18 Απριλίου 2014

Μεγάλη Παρασκευή: Ποια είναι τα ήθη και έθιμα της σημερινής ημέρας σε όλη την Ελλάδα;


Παρασκευή-μία ημέρα απόλυτης νηστείας, η Εκκλησία μας θυμίζει και βιώνει την πορεία του Ιησού προς τον Σταυρό και τον θάνατο, την ταφή του και, εν τέλει, την πλήρη επικράτηση του κακού επί του καλού, μέχρι το δεύτερο να θριαμβεύσει ξανά με την Ανάσταση.
Τα 12 Ευαγγέλια που διαβάζονται την Μεγάλη Πέμπτη το βράδυ και τα 5 την Μεγάλη Παρασκευή το πρωί μας παρουσιάζουν τα δραματικά γεγονότα από όλους τους Ευαγγελιστές.
Με τον τρόπο αυτό ζούμε την προδοσία και τη σύλληψη, την ανάκριση και τους εξευτελισμούς, την θανατική καταδίκη από τους Αρχιερείς και τον Πιλάτο, την άρνηση και τη μετάνοια του Πέτρου, την πορεία προς το Γολγοθά, τη Σταύρωση, το Θάνατο, την Αποκαθήλωση, την ταφή και τη σφράγιση του μνημείου.
Σύμφωνα με τις ευαγγελικές περικοπές, ο Ιησούς σταυρώθηκε στις 9 το πρωί. Το μαρτύριό του κράτησε 6 ώρες, ώσπου, στις 3 το μεσημέρι, παρέδωσε το πνεύμα λέγοντας «τετέλεσθαι».
Κατά την δύση του ηλίου, ο Ιωσήφ από Αριμαθείας και ο Νικόδημος -και οι δύο κρυφοί μαθητές του Ιησού- αποκαθηλώνουν το Σώμα, το αρωματίζουν, το τυλίγουν σε καθαρό σεντόνι, το θάβουν σε καινούργιο τάφο και τον σφραγίζουν με μεγάλο λίθο.
Τη Μεγάλη Παρασκευή το πρωί διαβάζονται οι Ώρες στη θέση της Θείας Λειτουργίας, το μεσημέρι γίνεται η Αποκαθήλωση και το βράδυ βγαίνει στο κέντρο των ναών ο επιτάφιος και διαβάζονται τα Εγκώμια, ενώ ακολουθεί η περιφορά.
«Η ζωή εν τάφω κατετέθης, Χριστέ, και Αγγέλων στρατιαί εξεπλήττοντο, συγκατάβασιν δοξάζουσαι την σην», ακούμε στους ψαλμούς.
Ωστόσο, ο θάνατος του Χριστού γίνεται σωτήριος για εμάς, πηγή λύτρωσης που θα έλθει με την Ανάστασή Του.
«Ιδείν την του Υιού σου Ανάστασιν, Παρθένε, αξίωσον σους δούλους», καταλήγουν τα εγκώμια με το «Αι γενεαί πάσαι».
Τα ήθη και τα έθιμα του Πάσχα στις Κυκλάδες
Η περίοδος του Πάσχα έχει ξεχωριστή γοητεία στις Κυκλάδες. Ήθη και έθιμα που παραμένουν αναλλοίωτα στο χρόνο αναβιώνουν τη Μεγάλη Εβδομάδα στα νησιά και κορυφώνονται την Κυριακή του Πάσχα, δίνοντας σε αυτή τη μεγάλη γιορτή της Χριστιανοσύνης ένα διαφορετικό άρωμα και χρώμα.
Ίσως η πιο εντυπωσιακή περιφορά του Επιταφίου είναι αυτή που γίνεται στον Πύργο της Σαντορίνης. Ξεκινώντας από νωρίς το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής, δεκάδες παιδιά τοποθετούν σε ταράτσες, μπαλκόνια, δρόμους, αλλά και στα τείχη του μεσαιωνικού κάστρου χιλιάδες «τενεκεδάκια». Πρόκειται για αυτοσχέδια λυχνάρια που καίνε παραφινέλαιο και μόλις πέσει το σκοτάδι και λίγο πριν την έναρξη της περιφοράς του Επιταφίου, ανάβουν και προσδίδουν μαγική ατμόσφαιρα στο νησί.
Στα Κουφονήσια τη Μεγάλη Πέμπτη, μετά το τέλος της ακολουθίας των Παθών, οι κάτοικοι συγκεντρώνονται στην εκκλησία και στολίζουν τον Επιτάφιο με άνθη, μια γυναίκα ψάλλει το μοιρολόι της Παναγίας και οι υπόλοιπες γυναίκες παραμένουν στην εκκλησία κοντά στον Επιτάφιο μέχρι το πρωί. Τη Μεγάλη Παρασκευή το λιμάνι φωταγωγείται από άκρη σε άκρη με δάδες και γίνεται η περιφορά του Επιταφίου.
Στη Νάξο την Μεγάλη Παρασκευή οι κοπέλες καθαρίζουν τις εκκλησιές, στολίζουν τον Επιτάφιο και μετά ακολουθεί η περιφορά. Στο πασχαλινό τραπέζι ξεχωρίζει το παραδοσιακό «μπατούδο», κατσικάκι γεμιστό με εντόσθια, λαχανικά, ρύζι, αυγά και τυρί ψημένο στο φούρνο.
Την Μεγάλη Παρασκευή στην Τήνο, οι ενορίες συναγωνίζονται ποιος θα στολίσει τον καλύτερο Επιτάφιο. Τον στολίζουν κορίτσια κυρίως με βιολέτες, ενώ δεν ζυγώνουν παντρεμένες γυναίκες στη διαδικασία. Μετά το τέλος της ακολουθίας παρέες πιστών γυρίζουν όλη τη νύχτα και ανάβουν τα καντήλια στα ξωκλήσια, ψάλλοντας τους ύμνους της ημέρας και προσπαθώντας να ανάψουν τα πιο πολλά καντήλια για το καλό της ημέρας. Το πρωί του Μ. Σαββάτου γίνεται η πρώτη Ανάσταση και όταν ο παπάς πει το «Ανάστα ο Θεός κρίναι την γην» σκορπίζονται μονόφυλλα σε όλη την εκκλησία, ενώ οι πιστοί προσπαθούν να πιάσουν ένα στον αέρα και να το βάλουν στο πορτοφόλι τους για να το έχουν πάντα γεμάτο.
Στην Ίο το Σάββατο του Λαζάρου οι φούρνοι φτιάχνουν σταφιδόψωμα σε σχήμα ανθρώπου τα λεγόμενα λαζαράκια. Την Μ. Παρασκευή κατά την περιφορά των δύο Επιταφίων των ενοριών του νησιού, τα εγκώμια ψέλνονται από χορωδίες γυναικών και κοριτσιών, ενώ μετά την αποκαθήλωση οι νέοι του νησιού παίζουν ένα παιχνίδι με μικρές σιδερένιες κόκκινες και πράσινες μπάλες χωρισμένοι σε δύο ομάδες.
Στην Σύρο, το Πάσχα γιορτάζεται με ιδιαίτερη αίγλη. Οι δύο θρησκευτικές της κοινότητες, η Ορθόδοξη και η Καθολική, γιορτάζουν συγχρόνως, με αγάπη κατάνυξη και αμοιβαίο σεβασμό τις άγιες μέρες του Πάσχα. Οι Κυκλάδες είναι η μοναδική ίσως περιοχή του κόσμου όπου οι Καθολικοί γιορτάζουν το Πάσχα τους μαζί με τους Ορθόδοξους.
Στη Μύκονο οι γυναίκες ασπρίζουν τα σπίτια και πλάθουν τα «λαζαράκια» ψωμάκια σε σχήμα ανθρώπων. Την απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα οι κάτοικοι καίνε τον «Ιούδα» στηn πλατεία του νησιού.
Στη Σέριφο το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου όλες οι οικογένειες πηγαίνουν στην εκκλησία με ένα καλαθάκι μέσα στο οποίο τοποθετούν τυρί, κουλούρια και τόσα κόκκινα αυγά όσα τα μέλη της οικογένειας. Μετά τα τέλος της λειτουργίας οι πιστοί μεταφέρουν το αναστάσιμο φως με λαμπάδες ή λιχνοφάναρα και επιστρέφουν στο σπίτι τους όπου με τη φλόγα σχηματίζουν έναν σταυρό στο ανώφλι της πόρτας. Κατόπιν τσουγκρίσουν τα κόκκινα αυγά τρώγοντας ο καθένας από ένα, τελειώνοντας έτσι τη νηστεία. Το Μεγάλο Σάββατο, μετά την Ανάσταση, φτιάχνουν ένα ομοίωμα του Ιούδα το οποίο καίνε συμβολικά.
πηγή maidanoi.com

Κινδύνευσε από πυρκαγιά το 4ο γυμνάσιο Νέας Σμύρνης

Χθες το βράδυ άγνωστοι επιτέθηκαν με κροτίδες λάμψης στα γραφεία του 4ου γυμνασίου και παρ” ολίγον η φωτιά να επεκταθεί. Έσπασαν τα τζάμια στα γραφεία των καθηγητών και έγιναν αρκετές μικροζημιές. Νωρίς το πρωί ο διευθυντής με το σύλλογο γονέων συνεργάστηκαν με το Δήμαρχο και τις αντίστοιχες υπηρεσίες ώστε να αποκατασταθούν οι ζημιές. Ευτυχές το γεγονός ότι γλίτωσαν από τη φωτιά οι εντυπωσιακές στολές της ποιοτικής θεατρικής ομάδας του σχολείου.
πηγή neasmyrnilive.gr

Συνελήφθη 25χρονος αλλοδαπός για ληστεία σε οικία στο Μοσχάτο και διαρρήξεις-κλοπές από οικίες σε διάφορες περιοχές της Αττικής

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνελήφθη 25χρονος αλλοδαπός για ληστεία σε οικία στο Μοσχάτο και διαρρήξεις-κλοπές από οικίες σε διάφορες περιοχές της Αττικής

Εξιχνιάσθηκαν είκοσι δύο (22) περιπτώσεις συνολικά

Συνελήφθη χθες (15-4-2013) τα ξημερώματα στην Ηλιούπολη, από αστυνομικούς του Τ.Α. Ηλιούπολης, 25χρονος αλλοδαπός, υπήκοος Αλβανίας για ένοπλη ληστεία σε οικία και διαρρήξεις-κλοπές από οικίες σε διάφορες περιοχές της Αττικής.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, ο συλληφθείς, μαζί με άγνωστους συνεργούς του, από τις αρχές του 2012 είχαν συστήσει εγκληματική ομάδα και ενεργώντας από κοινού με διαφορετική σύνθεση κάθε φορά διέπρατταν διαρρήξεις-κλοπές από οικίες σε διάφορες περιοχές της Αττικής. Μέχρι στιγμής, έχει εξακριβωθεί ότι ο 25χρονος έχει διαπράξει μία (1) ένοπλη ληστεία σε οικία στο Μοσχάτο και είκοσι μία (21) διαρρήξεις-κλοπές από οικίες σε Ηλιούπολη, Άλιμο, Νέο Κόσμο, Νέα Ιωνία, Μοσχάτο, Χαλκηδόνα και Αργυρούπολη.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των συνεργών του.
πηγή  astynomia.gr

Πασχαλινές δράσεις προσφοράς του Ερυθρού Σταυρού Νέας Σμύρνης

Για μια ακόμη χρονιά τα παιδιά του τμήματος νεότητας Ε.Ε.Σ. Ν. Σμύρνης τις άγιες μέρες του Πάσχα βρέθηκαν κοντά στα μικρά παιδιά. Προσέφεραν πασχαλινές λαμπάδες που έφτιαξαν τα ίδια, σοκολατένια αυγά, πασχαλινά κουλουράκια και διάφορα είδη απαραίτητα για την λειτουργία της παιδόπολης. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Μ. Δευτέρας, όπου παιδιά, γονείς και μέλη του Δ.Σ αφού παρέδωσαν τα συγκεντρωθέντα είδη, συνομίλησαν με το προσωπικό, τη διευθύντρια κα Αντωνοπούλου, έπαιξαν και διασκέδασαν με τα παιδιά που φιλοξενούνται εκεί, χαρίζοντας τους στιγμές ξενοιασιάς που τόσο έχουν ανάγκη. Υπόσχεση για νεότερη επίσκεψη δώθηκε απ” όλους τους εθελοντές και τα παιδιά του τμήματος, με τον πρόεδρό του κ. Πίχλιαβα, να τονίζει την σημασία της αλληλεγγύης και ανειδιωτελούς προσφοράς στα παιδιά και σε όποιον άλλο πλήττεται από τις συνέπειες της σημερινής κρίσης. Ας ακολουθήσουμε λοιπόν το παράδειγμα του τμήματος νεότητας και ας μην αφήσουμε την οικονομική κρίση να γίνει κρίση ανθρωπισμού και ήθους!
πηγή  neasmyrnilive.gr

Τετάρτη 16 Απριλίου 2014

Ύμνοι της Μεγάλης Εβδομάδας στη Νέα Σμύρνη!

Οι μεγάλες βραδιές στον πολυχώρο πολιτισμού "Γαλαξίας", στην πλατεία της Νέας Σμύρνης συνεχίζονται και μάλιστα... δωρεάν για όσους προλάβουν να εξασφαλίσουν θέση! Ο Δήμαρχος κ. Σταύρος Τζουλάκης, αλλά και ο Πολιτιστικός Οργανισμός με τον Πρόεδρό του κ. Βαγγέλη Χατζατουριάν έχουν βάλει, όπως θα δείτε και από τα ονόματα που λαμβάνουν μέρος, τον πήχυ πιο ψηλά από ποτέ: Μαρία Φαραντούρη, Κώστας Χατζή, Ορφέας Περίδης, Ελένη Πέτα, Φωτεινή Δάρρα, Στέλιο Διονυσίου, Αναστασία Μουτσάτσου, Μανώλης Φάμελλος, αλλά και η ορχήστρα του Μίκη Θεοδωράκη! κτλ!

Την Τετάρτη 16 Απριλίου ο Πασχάλης Τόνιος  ερμηνεύει από την Βυζαντινή Ανθολογία ύμνους της Μ. Εβδομάδας, άσματα παραδοσιακά και έντεχνα βασισμένα σε Βυζαντινές κλίμακες καθώς και τον “Ύμνο της αγάπης” του Απόστολου Παύλου σε μελοποίηση δική του.
πηγή  parapolitika.gr

''Κατηγορώ'' του Ερασιτέχνη Ικάρου στο Δήμο Καλλιθέας

Για μια ακόμη φορά, ο Ερασιτέχνης Ίκαρος εκφράζει τα έντονα παράπονα του για τον άνισο τρόπο μεταχείρισης των τμημάτων υποδομής από τον Δήμο Καλλιθέας. Ο πρόεδρος του Ερασιτέχνη, Δημήτρης Καρκατσέλης με επιστολή του στον Δήμο εκφράζει τα παράπονά του, καθώς οι εκκλήσεις του συλλόγου έχουν πέσει στο κενό.




Αναλυτικά η επιστολή:
Αγαπητέ Πρόεδρε του Οργανισμού Παιδικής Αγωγής και Άθλησης «ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΑΛΛΟΣ» , του Δήμου Καλλιθέας, Κε ΜΑΡΓΩΜΕΝΟ ΓΙΩΡΓΟ
Αγαπητέ Αντιδήμαρχε (σε θέματα Πολιτισμού-Παιδείας και Νέας Γενιάς) , Κε ΨΑΛΙΔΟΠΟΥΛΕ ΘΕΟΔΩΡΕ

Αγαπητοί Δημοτικοί Σύμβουλοι

Ο ΙΚΑΡΟΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ, οι αθλητές του, τα μέλη του , οι γονείς και φίλοι, ήταν αποφασισμένοι, να περιμένουν το τελείωμα της αγωνιστικής περιόδου και την εφαρμογή των κριτηρίων από την νέα Δημοτική Αρχή.

Όμως η μετατροπή του παιδικού τμήματος σε νοσοκομείο, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, (σας αναφέρουμε ότι το ίδιο συνέβη και πέρυσι στα Γρεβενά όπου τερμάτισε τρίτος στην Ελλάδα στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Παίδων και πήρε το Χάλκινο μετάλλιο ,στερήθηκε πιθανόν το Χρυσό από αυτό το λόγο) φέτος μεσούσης της αγωνιστικής περιόδου έχει 6 αθλητές τραυματίες, περιμένοντας με αγωνία να προσπαθήσει για την συμμετοχή του στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα, μας αναγκάζει να απευθυνθούμε και πάλι σε σας.

Αυτή τη στιγμή, στο τέλος της περιόδου, είναι πρώτος .

Είναι δύσκολο να κάνουμε υπομονή όταν με τις ευχές του Οργανισμού, η ομάδα παίδων του ΕΣΠΕΡΟΥ, που έπεσε κατηγορία και η οποία θα αγωνίζεται στην Γ’ Κατηγορία Παίδων, (ενώ ο ΙΚΑΡΟΣ πρώτος στην Α΄) έχει πλήρη ωράρια στα κλειστά Γυμναστήρια της Καλλιθέας με παρκέ και δύναται τη ανοχή του Οργανισμού (για να μην το χρησιμοποιήσει ο ΙΚΑΡΟΣ) να τα παραχωρεί σε γονείς και κηδεμόνες.

Επτά διεθνείς αθλητές αγωνίζονται μία στο παρκέ, μία στο πλαστικό, μία στα ανοικτά, μία καθόλου.

Κατηγορούμε τον ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΓΙΑ ΠΡΟΘΕΣΗ.

Ζητάμε πλέον την παρέμβαση του Δημάρχου, των Δημοτικών Συμβούλων, της Περιφέρειας Αττικής, του Υπουργείου Εσωτερικών, της ΕΟΚ, της Επιτροπής Αθλητικών υποθέσεων της Βουλής.

Είμαστε απελπισμένοι και είστε η τελευταία μας ελπίδα.

Δεν θέλουμε να πιστέψουμε ότι αυτή η έλλειψη ισονομίας, αξιοκρατίας και αθλητικών κριτηρίων είναι θέμα πιθανής συναλλαγής, ίσως πολιτικής, ίσως προσωπικής, ίσως, ίσως, ίσως ….

Σίγουρα όμως έχουμε μόνο αναπάντητα ερωτήματα.

Το μόνο ερώτημα που εμείς του ΙΚΑΡΟΥ έχουμε απαντήσει, ομάδα μοναδικού αθλητικού και αγωνιστικού ήθους, που το γνωρίζει όλος ο αθλητικός κόσμος, είναι γιατί φτάσαμε στην επιτήρηση από το ΔΝΤ.

Αγαπητέ Αντιδήμαρχε, Κε Ψαλιδόπουλε, Αγαπητέ Πρόεδρε, Κε Μαργωμένο που γνωρίζετε ή θα έπρεπε να γνωρίζετε το τεράστιο Αθλητικό και Πολιτιστικό έργο του ΙΚΑΡΟΥ στην κοινωνία της Καλλιθέας και της ευρύτερης περιοχής γενικότερα.

Προσπαθήστε να βοηθήσετε αυτά τα παιδιά που σε λίγο θα διεκδικήσουν την 1η Θέση στην Ελλάδα, δίνοντας τους ωράρια που οι άλλοι δεν έχουν νόμιμο τρόπο να τα χρησιμοποιήσουν.


Σας Ευχαριστώ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕ ΙΚΑΡΟΥ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Δ.ΚΑΡΚΑΤΣΕΛΗΣ

πηγή zooglagr.com

Τρίτη 15 Απριλίου 2014

Ν. Σμύρνη: Εισέβαλαν στο σπίτι της, τη χτύπησαν και την οδήγησαν σε τράπεζα για να «σηκώσει» χρήματα αλλά την έσωσαν τελικά οι ταμίες

Δραματικές ώρες στα χέρια αδίστακτων κακοποιών, οι οποίοι τη χτύπησαν, τη λήστεψαν και έπειτα την οδήγησαν διά της βίας σε τραπεζικό υποκατάστημα για να «σηκώσει» τα χρήματά της (κάτι που τελικά δεν έγινε χάρη στην προσοχή που έδειξαν υπάλληλοι της τράπεζας), έζησε μια ηλικιωμένη στη Νέα Σμύρνη. Ηταν περίπου 10.40 την περασμένη Τετάρτη, όταν το κουδούνι του διαμερίσματος της 75χρονης, επί της οδού Αρκαδιουπόλεως, χτύπησε μια άγνωστη. Σύμφωνα με όσα ανέφερε στη «δημοκρατία» η ηλικιωμένη, επρόκειτο για μια νεαρή ξανθιά και χαμογελαστή γυναίκα (την είδε από το ματάκι της πόρτας) που της είπε ευγενικά: «Καλημέρα σας. Εχω έναν φάκελο να σας παραδώσω».
Η 75χρονη της ζήτησε να αφήσει τον φάκελο έξω από την πόρτα και τότε έλαβε την απάντηση: «Μα, κυρία Ελένη, είναι συστημένο. Ανοίξτε να βάλετε υπογραφή και τελειώσαμε». Η 75χρονη, που αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας, πείστηκε ότι δεν υπήρχε κίνδυνος και άνοιξε. Ξαφνικά εμφανίστηκε ένας μεγαλόσωμος άντρας με κοντό μούσι, ο οποίος την έπιασε «αγκαζέ», τη χαστούκισε με το άλλο χέρι και την έσυρε στο σαλόνι του σπιτιού. Η ηλικιωμένη έκανε το... λάθος να ζητήσει τον λόγο για τη βίαιη συμπεριφορά και τότε ο νταής τη χτύπησε ξανά φωνάζοντας «σκάσε, αν μιλήσεις, τελείωσες. Σε σκοτώνουμε επί τόπου».

Οι ληστές -που σύμφωνα με το θύμα είναι Ελληνες, καθώς μιλούσαν μεταξύ τους άπταιστα τη γλώσσα- άρπαξαν τη μικρή σύνταξή της, μεγάλο αριθμό κοσμημάτων και άλλα αντικείμενα (κινητό τηλέφωνο κ.λπ.). Αμέσως μετά, με την πεποίθηση ότι έχει μεγάλη περιουσία, τη «φόρτωσαν» στο όχημά τους και την οδήγησαν στην τράπεζα! Οι υπάλληλοι, ωστόσο, που γνώριζαν την 75χρονη, διαπίστωσαν ότι ήταν ταραγμένη και άρχισαν να ρωτούν τι συμβαίνει. Οταν τη ρώτησαν αν αισθάνεται καλά, η ηλικιωμένη κατέρρευσε μπροστά τους και οι δράστες εξαφανίστηκαν. «Ακούω το τηλέφωνο να χτυπά και τρέμω. Ελπίζω η Αστυνομία να τους βρει για να μη ζήσει άλλος τέτοιο μαρτύριο» είπε η ηλικιωμένη στη «δημοκρατία». Προανάκριση διενεργεί το Α.Τ. Νέας Σμύρνης.
πηγή  dimokratianews.gr

Πασχαλινή προσφορά αγάπης από μικρούς μαθητές

Την Παρασκευή, 11 Απριλίου 2014, οι μαθητές της Γ΄ τάξης του 4ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Σμύρνης, στα πλαίσια του προγράμματος «Διατροφή και Υγεία», διέθεσαν την παραγωγή τους (καρότα, κρεμμύδια, σκόρδα, σέλινο, μαϊντανό, χόρτα, ρίγανη, κολοκύθες) από την πράσινη ταράτσα του σχολείου, στους γονείς και τους περαστικούς. Καθένας έπαιρνε ό,τι χρειαζόταν και πρόσφερε ό,τι χρηματικό ποσό επιθυμούσε.

Τα έσοδα θα διατεθούν στο ίδρυμα «Παιδόπολη – Άγιος Ανδρέας» στον Άλιμο.
πηγή  neasmyrnilive.gr

Δευτέρα 14 Απριλίου 2014

Από που πήρε την ονομασία της η ομάδα του Έσπερου?

Στην ελληνική μυθολογία ο Έσπερος ήταν η προσωποποίηση του φωτεινού αστέρα που βγαίνει τα βράδια («εσπέρες»), του Αποσπερίτη. Τον θεωρούσαν γιο ή και αδελφό του Άτλαντα.

Ο Έσπερος ανέβηκε πρώτος στο όρος Άτλας, για να παρατηρήσει τα άστρα. Εκεί όμως τον άρπαξε μια θύελλα και ο Έσπερος εξαφανίσθηκε χωρίς να αφήσει ίχνη. Οι άνθρωποι, που τον αγαπούσαν εξαιτίας της καλοσύνης του, φαντάσθηκαν ότι μεταμορφώθηκε σε αστέρι. Σύμφωνα με τους ευημεριστές, κόρη του Εσπέρου ήταν η Εσπερίδα, η μητέρα των Εσπερίδων.

Στην Ιλιάδα (Χ 318) ο Έσπερος χαρακτηρίζεται με το επίθετο κάλλιστος, δηλαδή ο ωραιότερος από όλους τους αστέρες του ουρανού, ενώ στην Οδύσσεια με το επίθετο φαάντατος, δηλαδή ο φωτεινότερος. Ο Ησίοδος θεωρεί τον Έσπερο γιο της Ηούς και του Κεφάλου, όπως γράφει και ο Παυσανίας (Α΄ 3, 1). Ο ίδιος ωστόσο ποιητής τον παρουσιάζει και ως γιο της Ηριγενείας και του Αστραίου, οπότε τον ονομάζει Εωσφόρο, προάγγελο της αυγής. Διαφαίνεται έτσι ότι ήδη από τη μυθική εποχή υπήρχε η υπόνοια ότι ο Αυγερινός (Εωσφόρος) και ο Αποσπερίτης ήταν το ίδιο άστρο, όπως και είναι στην πραγματικότητα (είναι ο πλανήτης Αφροδίτη).

Λατρεία του Εσπέρου μνημονεύεται στην περιοχή της Οίτης. Στον Παρνασσό, ο Έσπερος λατρευόταν ως πατέρας της Στίλβης ή της Τηλαύγης και παππούς του Αυτολύκου, ενώ σε άλλα μέρη τον θεωρούσαν πατέρα του Εωσφόρου. Ο Έσπερος αναφέρεται και από τον Διόδωρο.
πηγή el.wikipedia.org

Τα αποτελέσματα στον 3ο αγώνα «Kallithea Run»

Τις περισσότερες συμμετοχές από τις προηγούμενες χρονιές είχε ο 3ος αγώνας με την ονομασία «Kallithea Run» που διεξήχθη στην Καλλιθέα με πολύ μεγάλη επιτυχία. Στην γραμμή της εκκίνησης βρέθηκαν πάνω από 3.500 δρομείς, ενώ εξίσου σημαντική ήταν η συμμετοχή των πολιτών που βγήκαν στους δρόμους και χειροκρότησαν τους αγωνιζόμενους.

Τον αγώνα διοργάνωσε ο Φιλαθλητικός Σύλλογος Καλλιθέας σε συνεργασία με το Δήμο Καλλιθέας, υπό την αιγίδα της ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Πειραιά και του ΣΕΓΑΣ. Η επιτυχημένη 3η διοργάνωση είναι αποτέλεσμα της άψογης οργανωτικής δομής της, γεγονός που οι δρομείς αγκάλιασαν από την πρώτη διοργάνωση και με τον τρόπο αυτό δείχνουν τη συνέχεια του αγώνα που τείνει να γίνει θεσμός.

Τις πρώτες τρεις θέσεις στα 10 χλμ πήραν οι Κώστας Δρόσος με 32:53, Νίκος Πάλλης με 34:13 και Ευάγγελος Μαλιόγλου με 34:26, ενώ στα 5 χλμ νικητής ήταν ο Ανδρέας Γεωργίου με 17:23, με 2ο τον Κώστα Νικολάου με 17:35 και 3ο τον Ανδρέα Ροκοπάνο με 18:31.
πηγή  zougla.gr

Κυριακή 13 Απριλίου 2014

Δεύτερη μέρα σήμερα του μαθητικού Φεστιβάλ στην Καλλιθέα

Ξεκίνησε το Σάββατο με μεγάλη επιτυχία το μαθητικό Φεστιβάλ στην Καλλιθέα, το οποίο πραγματοποιήθηκε στο σχολικό συγκρότημα, που πρόσφατα ονομάστηκε Ν. Μπελογιάννης.

Από νωρίς το πρωί άρχισε το τουρνουά μπάσκετ 3on3 και το τουρνουά πινγκ-πονγκ, τα οποία και τελείωσαν το μεσημέρι. Παράλληλα στο χώρο άλλες παρέες παιδιών έπαιζαν το παιχνίδι της ΚΝΕ για την εξέλιξη του ανθρώπου.

Το απόγευμα στο χώρο του Φεστιβάλ την αυλαία άνοιξε η συζήτηση για το τι 5μελή και 15μελή θέλουμε, στην οποία ομιλητές ήταν ο Στ. Κεσσόπουλος πρόεδρος του 2ου ΓΕΛ Καλλιθέας, ο Γ. Νομικός αντιπρόεδρος του 2ου ΕΠΑΛ Ν. Σμύρνης και η Γωγώ Κοντογιάννη πρόεδρος 5μελούς του 7ου ΓΕΛ Καλλιθέας.

Η συζήτηση ήταν πλούσια αφού μεταφέρθηκε πείρα από διάφορα σχολεία της περιοχής σε σχέση με τη λειτουργία των μαθητικών συμβουλίων, αρκετοί μαθητές πήραν το λόγο και πρότειναν δραστηριότητες που μπορούν να οργανώσουν τα 5μελή αλλά και τρόπους αλληλεγγύης προς συμμαθητές τους.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε επίδειξη τζούντο και το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με επίδειξη χορών από μαθητές και μαθήτριες της Καλλιθέας, του Ταύρου και της Ν. Σμύρνης.

Υπήρχαν επίσης έκθεση φωτογραφίας από τη δραστηριότητα των μαθητικών ΟΒ το προηγούμενο διάστημα και ερωτηματολόγια της ΚΝΕ για την ΕΕ. Το φεστιβάλ στην Καλλιθέα συνεχίζεται και σήμερα στην πλ. Δαβάκη.

Το σημερινό πρόγραμμα:
6:30 - 7:00 Παιχνίδι fun quiz
7:30 – 8:30 Παραδοσιακοί χοροί από τον Πόντο και τη Γεωργία
8:30- 9:00 Ομιλία από τον Θανάση Μπάμπη, στέλεχος της ΚΝΕ
πηγή  902.gr