Ρώσικο πιροσκί στην Καλλιθέα ~ ΚΑΛΛΙΘΕΑ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ

Σάββατο 12 Απριλίου 2014

Ρώσικο πιροσκί στην Καλλιθέα

Ο Βίτια (που βγαίνει από το Βίκτωρ), ήρθε από τη Μόσχα στην Ελλάδα το 1991. Από τότε δούλεψε σε πολλά μαγαζιά και κάποια στιγμή, όταν άρχισε να βγάζει άσπρα μαλλιά, αποφάσισε να ανοίξει το δικό του. Άνοιξε το πιροσκάδικο στην Καλλιθέα το ονόμασε Σμακ, που σημαίνει νοστιμιά. και πιστεύει ότι αυτό ήταν κατά κάποιο τρόπο, γραφτό. «Αποφάσισα να ανοίξω αυτό το μικρό μαγαζί και να πουλάω καφέ και πιροσκί», λέει. «Πιο ήσυχα πράγματα».
Στη Ρωσία ο Βίτια ήταν Οικονομολόγος δικτύων και επικοινωνιών και δούλευε σε εγκαταστάσεις του Υπουργείου Άμυνας. Όταν θυμάται την πατρίδα του βουρκώνει, -του λείπουν οι λεύκες, τα μανιτάρια οι περιοχές γύρω από τη Μόσχα, ο Καύκασος τα καλοκαίρια και η Μαύρη Θάλασσα.
Η Ελλάδα του αρέσει πολύ και το 80% των πελατών του είναι Έλληνες που αγαπάνε το διαφορετικό και ποιοτικό φαγητό. Τα πιροσκί του είναι πολύ ιδιαίτερα και υγιεινά επειδή τα ψήνει στο φούρνο. Είναι τα μοναδικά στην Αθήνα που είναι ψητά και όχι τηγανητά. Ο Βίτια ξεκινάει την προετοιμασία κάθε μέρα από τις 3.00 το πρωί, για να είναι όλα έτοιμα μέχρι τις 9.00 που ανοίγει. Φτιάχνει πιροσκί με πατάτα, κιμά, λάχανο που είναι και τα πιο κλασικά, αλλά έχει και πιο ιδιαίτερες γεύσεις όπως κοτόπουλο και μανιτάρια. Έχει και γλυκά πιροσκί με μαρμελάδα φράουλα ή βύσσινο που είναι ιδανική συνοδεία για τον πρωινό καφέ.
Έχει επίγνωση της κατάστασης γύρω του και προσπαθεί να κρατάει τις τιμές χαμηλά για να μπορεί οποιοσδήποτε να αγοράζει τα πιροσκί του. Με δύο ευρώ μπορείς να αγοράσεις έναν καφέ και ένα πιροσκί ή ένα κομμάτι γλυκό, τα οποία φτιάχνει η γυναίκα του κάθε μέρα και είναι ολόφρεσκα. «Οι επιχειρήσεις ένα παράξενο πράγμα», εξηγεί, «εξαρτάται πώς το βλέπεις, θέλεις να δουλεύεις μόνο για σένα και να βγάζεις χρήματα, ή να είσαι μέλος μίας κοινότητας και να προσφέρεις». Στο μαγαζί του έρχονται πολλοί φοιτητές, περαστικοί και φίλοι. Είναι προσιτός και φιλικός με όλους και όλοι τον ξέρουν με το μικρό του όνομα.
Παρότι το μαγαζί του πάει πολύ καλά και τα πιροσκί τελειώνουν κατά το μεσημέρι, ο Βίτια δουλεύει πολύ και το όνειρό του είναι να βρει χρόνο να ξεκουραστεί, κυρίως να πηγαίνει για ψάρεμα που του αρέσει πολύ. Θα ξεκουραστώ μια και καλή όταν βγω στη σύνταξη», λέει. «Είναι δύσκολες οι εποχές αλλά τι να κάνεις, πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι. Μπορεί να μας απονείμουν τον τιμητικό έπαινο για την καπιταλιστική εργατιά. Πρέπει να δουλεύουμε με ότι έχουμε». Ο Βίτια κουβαλάει την νοοτροπία του ρώσικου λαού, και όπως λέει θα μπορούσε να επιβιώσει παντού γιατί οι δυσκολίες και η ανέχεια κρατάνε τον άνθρωπο σε εγρήγορση.
Η Ελλάδα του αρέσει πολύ σαν τόπος, και οι άνθρωποι, οι απλοί οι καθημερινοί, οι γείτονές του και τα νέα παιδιά. «Τα νέα παιδιά είναι εξαιρετικά, πολύ έξυπνα και ικανά. Το μόνο κακό είναι ότι δεν έχουν πολλές ευκαιρίες και πολλά παιδιά φεύγουν για να βρουν την τύχη στο εξωτερικό. Θεωρεί την Ελλάδα τόπο ευλογημένο και δεν την αλλάζει με τίποτα.
Μακάρι οι Έλληνες να συνειδητοποιούσαν την αξία της», μας λέει πριν μας αποχαιρετήσει.

Σμακ, Ελευθερίου Βενιζέλου 76, Καλλιθέα.
πηγή  grekamag.gr