Η στήριξη της μεσαίας τάξης αλλά και των πιο αδύναμων είναι κεντρική επιλογή της Ν.Δ., δηλώνει ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. Τάσος Γαϊτάνης σε συνέντευξή του στον Ελεύθερο Τύπο. Αναφορικά με το προσφυγικό, απαντά ότι η Ν.Δ. έχει συγκεκριμένη πολιτική ενώ για την ομιλία του Αντώνη Σαμαρά στο 13ο Συνέδριο τονίζει: «Δε βλέπω καμία διαφοροποίηση των θέσεων του κ. Σαμαρά σε σχέση με την επίσημη άποψη της κυβέρνησης. Αντιθέτως, βλέπω εκείνους που δεν έχουν αντιπολιτευτικό λόγο και προγραμματικές θέσεις να προσπαθούν να βρουν διαφοροποιήσεις στη Ν.Δ. Ας κοιτάξουν αλλού».
Πριν λίγες μέρες ολοκληρώθηκε το 13ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας. Ποια είναι τα συμπεράσματα από αυτό το συνέδριο;
Το 13ο Συνέδριο ήταν για τη Νέα Δημοκρατία μια ευκαιρία να τοποθετηθούμε απέναντι στις μεγάλες προκλήσεις τις εποχής μας. Αναδείξαμε τους λόγους για τους οποίους ο φιλελελευθερισμός με πρόσημο την κοινωνική αλληλεγγύη είναι το προοδευτικό ιδεολογικό πλαίσιο της εποχής μας. Ηταν ένα ανοιχτό, ιδεολογικό συνέδριο που έδειξε ότι το κόμμα μας παραμένει σημείο αναφοράς στην κοινωνία. Η Νέα Δημοκρατία θα εξακολουθήσει να είναι ένας ζωντανός οργανισμός που αφενός θα υποστηρίζει το κυβερνητικό έργο και αφετέρου θα εξακολουθήσει να θέτει οράματα και σύγχρονες προγραμματικές θέσεις.
Το προσφυγικό εξελίσσεται σε μείζον πρόβλημα για τους πολίτες, όπως προκύπτει από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις. Πιστεύετε ότι οι αντιδράσεις που καταγράφονται είναι μεμονωμένες ή ανησυχείτε μήπως εκδηλωθεί «κύμα» δυσφορίας για τα κλειστά κέντρα φιλοξενίας;
Το προσφυγικό είναι μείζον θέμα για τους πολίτες επειδή στη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν υπήρχε ουσιαστικά καμία πολιτική για το θέμα. Η Ελλάδα κατέστη μια «κλειστή» χώρα, όπου είχαμε μόνο εισροές προσφύγων και μεταναστών και καθόλου επιστροφές στην Τουρκία, βάσει της κοινής δήλωσης Ε.Ε.-Τουρκίας. Η κυβέρνηση της Ν.Δ. σήμερα έχει συγκεκριμένη πολιτική που βασίζεται σε τέσσερις άξονες: καλύτερη φύλαξη των συνόρων, ταχύτερες διαδικασίες εξέτασης αιτήσεων ασύλου, κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα και επιστροφές μεταναστών στην Τουρκία. Από τις συζητήσεις που κάνω με πολίτες καταλαβαίνω ότι η πολιτική δημιουργίας κλειστών κέντρων έχει θετικό αντίκτυπο. Το ζήτημα είναι πού θα γίνουν αυτά τα κέντρα. Για το λόγο αυτό η κυβέρνηση κάνει διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες και μάλιστα έχει δέσμη μέτρων με στόχο τη στήριξη των νησιών που θα φιλοξενήσουν τέτοια κέντρα. Στόχος είναι να μην αιφνιδιαστεί κανείς. Σε λίγους μήνες που το σχέδιο της κυβέρνησης θα αρχίσει συνολικά να αποδίδει τότε και οι πολίτες θα αισθανθούν ανακούφιση. Μέχρι τότε θα πρέπει να κάνουν υπομονή.
Πολλά στελέχη χαρακτήρισαν ως διαφοροποίηση από τη γραμμή της κυβέρνησης τις θέσεις του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά ως προς το προσφυγικό αλλά και τη συμφωνία των Πρεσπών. Ποιο είναι το σχόλιό σας;
Οι θέσεις του κ. Σαμαρά για τα θέματα αυτά είναι πάγιες. Εγώ θα σας θυμίσω τα λόγια του ότι η κυβέρνηση έπραξε άριστα που αναφέρεται πλέον σε μεταναστευτικό πρόβλημα και από την άλλη πλευρά η Ν.Δ. και πριν τις εκλογές και σήμερα υποστηρίζει ότι η συμφωνία των Πρεσπών είναι επιζήμια. Συνεπώς δε βλέπω καμία διαφοροποίηση των θέσεων του κ. Σαμαρά σε σχέση με την επίσημη άποψη της κυβέρνησης. Αντιθέτως, βλέπω εκείνους που δεν έχουν αντιπολιτευτικό λόγο και προγραμματικές θέσεις να προσπαθούν να βρουν διαφοροποιήσεις στη Ν.Δ. Ας κοιτάξουν αλλού.
Το κοινωνικό μέρισμα δε θα διατεθεί στους συνταξιούχους αλλά σε μακροχρόνια άνεργους, άτομα με ειδικές ανάγκες, πολύτεκνες οικογένειες. Δε σας προβληματίζει το ενδεχόμενο δυσαρέσκειας της ηλικιακής ομάδας που η πλειοψηφία της υποστηρίζει τη Ν.Δ.;
Η στήριξη της μεσαίας τάξης αλλά και των πιο αδύναμων είναι κεντρική επιλογή της Ν.Δ. Πράγματι οι συνταξιούχοι δεν είναι ανάμεσα στις επιλογές αυτή τη φορά. Σας θυμίζω όμως ότι έλαβαν ενίσχυση τον προηγούμενο Μάιο. Από τότε η κυβέρνηση της Ν.Δ. αύξησε τις συντάξεις χηρείας, μείωσε τον ΕΝΦΙΑ και θα μειώσει και το αφορολόγητο από 01/01/20. Επίσης θα δοθεί προκαταβολικά επίδομα θέρμανσης. Αυτά τα μέτρα, όπως και άλλα στοχεύουν και στην ενίσχυση των συνταξιούχων. Αρα δεν υπάρχει θέμα δυσαρέσκειας διότι οι συνταξιούχοι, όπως και άλλες κοινωνικές ομάδες, βλέπουν ότι η κυβέρνηση νοιάζεται για να βοηθήσει πραγματικά όλους τους Ελληνες πολίτες.
Πιστεύετε ότι το πρόσωπο που θα επιλεγεί για την Προεδρία της Δημοκρατίας πρέπει να ανήκει στο χώρο της Κεντροδεξιάς;
Tο θέμα της πρότασης, εκ μέρους της παράταξής μας, του επόμενου Προέδρου της Δημοκρατίας, είναι αποκλειστικό προνόμιο του πρωθυπουργού. Ο κ. Μητσοτάκης θα ανακοινώσει τις αποφάσεις του μόλις τις λάβει. Ας περιμένουμε λίγο καιρό. Είμαι βέβαιος ότι θα κάνει την καλύτερη δυνατή επιλογή.
Να κλείσουμε με μια προσωπική ερώτηση. Από γραμματέας Αυτοδιοίκησης της Ν.Δ., υποψήφιος βουλευτής του Νοτίου Τομέα και τώρα εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. Πώς είναι αυτή η πορεία;
Είναι σίγουρα πολύ ενδιαφέρουσα! Εχω την ικανοποίηση ότι συμμετείχα στη μεγάλη νίκη της Ν.Δ. στις αυτοδιοικητικές εκλογές, που μαζί με τις ευρωεκλογές άνοιξαν το δρόμο για τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, αλλά συμμετείχα και στις βουλευτικές εκλογές, που είχαν ως αποτέλεσμα τη μεγάλη νίκη της Ν.Δ. και την ανάδειξη του Κυριάκου Μητσοτάκη ως πρωθυπουργού της χώρας. Σήμερα υπηρετώ το κόμμα από μια σημαντική θέση ευθύνης με διαφορετικό περιεχόμενο από πριν. Είναι μια πρόκληση για εμένα να εκπροσωπώ τη Νέα Δημοκρατία. Δική μας ευθύνη είναι να κρατήσει το κόμμα τη δυναμική του και σε αυτή την περίοδο. Εξάλλου έχουμε να αντιμετωπίσουμε σημαντικές προκλήσεις και να δώσουμε σπουδαίες μάχες!