Ενημερωτική εκδήλωση με την ευκαιρία της «Ευρωπαϊκής Ημέρας Επιληψίας» με θέμα:
“Η ΕΠΙΛΗΨΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑ. Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΠΕΡΑΣΕΙ ΤΟΥΣ ΜΥΘΟΥΣ”, οργανώνει το Πανελλήνιο Σωματείο Ατόμων με Επιληψία.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων του 1ου Γυμνασίου - 1ου Λυκείου Καλλιθέας, οδός Αιγέως 41-43 και Αγησιλάου Καλλιθέα (σχολικό συγκρότημα ΙΖΟΛΑ) σήμερα (Δευτέρα) ώρα 17:30 και η είσοδος είναι ελεύθερη.Η εκδήλωση στοχεύει στην ενημέρωση, την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας και την απομυθοποίηση της «ιεράς νόσου» της επιληψίας. Στην εκδήλωση ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί στις ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις της επιληψίας στους ασθενείς και τους οικείους τους και θα παρουσιαστούν προτάσεις για την καλύτερη και ορθότερη διαχείριση της ζωής τους.
Θα συζητηθούν επίσης οι σοβαρές ανεπάρκειες στην αντιμετώπιση του παιδιού με επιληψία από το εκπαιδευτικό σύστημα στην Ελλάδα ενώ θα δοθούν και συμβουλές για τις πρώτες βοήθειες σε μια επιληπτική κρίση. Τέλος, μέσα από «καταθέσεις ζωής», οι ίδιοι οι ασθενείς με επιληψία θα παρουσιάσουν τα καθημερινά προβλήματα και τους περιορισμούς που αντιμετωπίζουν σε επίπεδο προσωπικής και κοινωνικής ζωής.
Τι είναι η επιληψία.
Η επιληψία, μια από τις πιο κοινές νευρολογικές παθήσεις και η πλέον συχνή σοβαρή νευρολογική πάθηση, απαντάται περίπου με την ίδια συχνότητα παγκοσμίως.
Μέχρι 5% του πληθυσμού θα έχει τουλάχιστον μία επιληπτική κρίση κατά την διάρκεια της ζωής του, με άνω των 60 εκατομμύριων ανθρώπων παγκοσμίως να πάσχουν από επιληψία σε κάθε δεδομένη στιγμή. Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι 100-120 χιλιάδες άτομα πάσχουν από επιληψία.
Νέα «όπλα» για την επιληψία.
Οι σύγχρονες επιστημονικές εξελίξεις έχουν σημαντικά βελτιώσει τη διάγνωση, τη κατανόηση των αιτίων και τη θεραπεία των ασθενών με επιληψία .
Σήμερα, έως 70% των ασθενών ελέγχονται πλήρως με την κατάλληλη φαρμακευτική θεραπεία, ενώ σημαντική πρόοδος έχει επίσης επιτευχθεί στη χειρουργική αντιμετώπιση των ανθεκτικών περιπτώσεων. Παρά το γεγονός ότι πολλοί ασθενείς με επιληψία ανταποκρίνονται στη θεραπεία με αντιεπιληπτικά φάρμακα, περισσότεροι από 1 στους 3 είτε θα συνεχίσουν να έχουν επιληπτικές κρίσεις, είτε θα έχουν μη ανεκτές ανεπιθύμητες ενέργειες από τα αντιεπιληπτικά φάρμακα.
Τα προβλήματα παραμένουν για τους ασθενείς με επιληψία. Εξειδικευμένα κέντρα διάγνωσης και αντιμετώπισης των επιληψιών έχουν δημιουργηθεί διεθνώς και στην Ελλάδα.
Όμως, παρά τις σημαντικές και ελπιδοφόρες ιατρικές εξελίξεις στη διάγνωση και αντιμετώπιση της επιληψίας, οι σημαντικές ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις στους πάσχοντες από την «ιερά νόσο» της επιληψίας, με σημαντικότερη την περιθωριοποίησή τους επιβάλλουν να γίνουν πολλά ακόμα για την καλύτερη διαχείριση της νόσου και την βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων που υποφέρουν από επιληπτικές κρίσεις.
Ρεπορτάζ: Γιάννης Κρητικός
www.e-go.gr