Τα Προνοιακά Επιδόματα χορηγούνται πλέον από τον ΟΠΕΚΑ και όχι από τους Δήμους ~ ΚΑΛΛΙΘΕΑ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ

Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2019

Τα Προνοιακά Επιδόματα χορηγούνται πλέον από τον ΟΠΕΚΑ και όχι από τους Δήμους

Σας ενημερώνουμε ότι από 28/1/2019 λειτουργεί στο Κέντρο Κοινότητας (Ελ.Βενιζέλου 156, 2ος όροφος) η νέα πλατφόρμα του ΟΠΕΚΑ για ηλεκτρονική καταχώρηση αιτήσεων για προνοιακά επιδόματα που περιλαμβάνει εκτός του πεδίου των νέων αιτήσεων και πεδίου αιτήσεων για συνέχιση επιδομάτων και αιτήσεων για επιδείνωση υγείας/νέα πάθηση.
Σύμφωνα με τα οριζόμενα στην Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 5855/ Τ Β’/ 28-12-2018) η αρμοδιότητα χορήγησης προνοιακών επιδομάτων περνά από τα αρμόδια Τμήματα Πρόνοιας των Δήμων στον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ).
Η πληρωμή των προνοιακών επιδομάτων Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου 2018 θα πραγματοποιηθεί από τον ΟΠΕΚΑ και εφεξής όλες οι πληρωμές θα πραγματοποιούνται από τον ΟΠΕΚΑ (Τηλ. Κέντρο: 213 -15 19 300, ιστοσελίδα: https://opeka.gr/)
Τα Τμήματα Πρόνοιας των Δήμων σταματούν να παραλαμβάνουν αιτήσεις για την καταβολή προνοιακών επιδομάτων από 31/12/2018.
Κατόπιν των παραπάνω οι ενδιαφερόμενοι οι οποίοι αιτούνται πρώτη φορά επιδόματος μπορούν να απευθύνονται στο Κέντρο Κοινότητας του Δήμου μας (Ελ. Βενιζέλου 156, 2ος όροφος, τηλ: 2109536834) προσκομίζοντας το ΑΜΚΑ, Αστυνομική Ταυτότητα (ή διαβατήριο) και αντίγραφο τραπεζικού τους λογαριασμού (ΙΒΑΝ).
Όσοι επιθυμούν να αιτηθούν για συνέχιση επιδόματος λόγω λήξης απόφασης αναπηρίας ή επιθυμούν να αιτηθούν αλλαγή επιδόματος κ.α. παρακαλούνται να απευθυνθούν στο Κέντρο Κοινότητας μετά τις 15/1 για να ενημερωθούν για εξελίξεις στο θέμα.
Επίσης πολίτες που επιθυμούν να δηλώσουν διακοπή επιδόματος λόγω θανάτου ή να αιτηθούν μεταφορά του επιδόματος τους λόγω αλλαγής τόπου κατοικίας παρακαλούνται να αιτούνται στο ΟΠΕΚΑ μέσω του ΦΑΞ 2131519223
Σύμφωνα με την ΚΥΑ (ΦΕΚ 5855/2018) η διαδικασία υποβολής αιτήσεων, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και όλες οι λοιπές λεπτομέρειες για την καταβολή του επιδόματος στεγαστικής συνδρομής και επιδόματος ομογενών θα καθοριστούν με τον Κανονισμό Παροχών και Υπηρεσιών του ΟΠΕΚΑ ο οποίος δεν έχει ακόμη εκδοθεί. Οι ενδιαφερόμενοι θα ενημερωθούν από την ιστοσελίδα του Δήμου όταν υπάρξουν νέες πληροφορίες για το παραπάνω θέμα