Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος γιορτάζει για τρίτη χρονιά την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 16-22 Σεπτεμβρίου 2019 ~ ΚΑΛΛΙΘΕΑ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ

Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2019

Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος γιορτάζει για τρίτη χρονιά την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 16-22 Σεπτεμβρίου 2019

Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), με στόχο την προαγωγή ενός πιο δραστήριου και οικολογικού τρόπου ζωής, συμμετέχει ενεργά, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας, από τις 16 έως τις 22 Σεπτεμβρίου 2019.
Το 2018 το ΚΠΙΣΝ βραβεύτηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με το 1ο βραβείο στην κατηγορία «Mobility Actions» στο πλαίσιο επιβράβευσης δράσεων βιώσιμης κινητικότητας που συμμετείχαν στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας της περασμένης χρονιάς. Το ΚΠΙΣΝ, από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του, προάγει σταθερά τη βιώσιμη κινητικότητα μέσα από την καλλιέργεια της ποδηλατικής κουλτούρας και την ενθάρρυνση χρήσης του ποδηλάτου ως μέσο μετακίνησης, άσκησης, αλλά και ψυχαγωγίας.
Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας είναι ένας θεσμός που καθιερώθηκε το 2002 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με σκοπό να προάγει τη βιώσιμη κινητικότητα και αστική ανάπτυξη. Πραγματοποιείται κάθε χρόνο από τις 16 έως τις 22 Σεπτεμβρίου με στόχο να ενθαρρύνει τους κατοίκους των πόλεων να επιλέγουν βιώσιμους τρόπους μεταφοράς, όπως το περπάτημα και το ποδήλατο.
Αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του ΚΠΙΣΝ για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας έχει ως εξής:
Δίπλωμα ποδηλάτου για παιδιά
Τρίτη 17/09, Κέντρο Επισκεπτών, 17:00 - 21:00
Πέμπτη 19/09, Κέντρο Επισκεπτών, 17:00 - 21:00
Σάββατο 21/09 , Κέντρο Επισκεπτών, 10:00 - 14:00
(για παιδιά 10-12 ετών με σειρά προτεραιότητας)
Δημιουργείται, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ο θεσμός «Δίπλωμα ποδηλάτου για παιδιά», υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Πρόκειται για μια δράση με συμβολικό χαρακτήρα, που έχει ως στόχο να τονίσει τη σημασία της εκπαίδευσης των παιδιών στον Κ.Ο.Κ, αλλά και να ευαισθητοποιήσει τους γονείς απέναντι στους χρήστες ποδηλάτων.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει θεωρητική εκπαίδευση, ερωτήσεις επάνω στο θεωρητικό μέρος, πρακτική εκπαίδευση και, στη συνέχεια, απλές εξετάσεις με στόχο την απόκτηση «Διπλώματος Οδήγησης Ποδηλάτου».
Απευθύνεται σε παιδιά 10-12 ετών, τα οποία ήδη γνωρίζουν ποδήλατο χωρίς βοηθητικές και θέλουν να ενισχύσουν τις γνώσεις τους.
Τα παιδιά που επιθυμούν να συμμετάσχουν πρέπει να έρθουν με τα ποδήλατά τους.
Check your Bike
Σάββατο 21/09, Κέντρο Επισκεπτών, 17.00-21.00
(για παιδιά όλων των ηλικιών και ενήλικες με σειρά προτεραιότητας)
Οι ποδηλάτες καλούνται να έρθουν στο ΚΠΙΣΝ με το ποδήλατό τους για να μάθουν από έμπειρους τεχνικούς πώς να λύνουν και να δένουν το ποδήλατό τους, πώς αλλάζουν ελαστικά, πώς ρυθμίζουν τις ταχύτητες ανάλογα με το δρόμο, πώς ρυθμίζονται τα φρένα και η θέση οδήγησης. Όλες οι απαραίτητες γνώσεις για τη φροντίδα του ποδηλάτου και την οδική ασφάλεια, αλλά και συμβουλές για μελλοντικό εξοπλισμό ή αξεσουάρ, ανάλογα με τις ανάγκες τους.
Ανοιχτή συζήτηση με θέμα «Micromobility και cargo bikes στις ευρωπαϊκές πόλεις»
Τετάρτη 18/09, Πύργος Βιβλίων, 18.30-20.30
Μια ανοιχτή συζήτηση για το micromobility (ελαφρά οχήματα μεταφοράς) και τα cargo bikes (ποδήλατα μεταφοράς προϊόντων) με καλεσμένους από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Η χρήση ελαφρών οχημάτων, όπως, για παράδειγμα, τα ηλεκτρικά πατίνια και το ποδήλατο, συνεισφέρει στη βελτίωση της ποιότητας του αέρα. Στη συζήτηση θα γίνει παρουσίαση καλών πρακτικών από εκπροσώπους χωρών που πρωταγωνιστούν στο micromobility διεθνώς (ΗΠΑ, Ολλανδία, Αυστρία, Δανία).
Ομιλητές:
Μαρία Βασιλάκου, Σύμβουλος Αστικής Ανάπτυξης, Αντιδήμαρχος Βιέννης 2010-2019
Geoffrey Pyatt , Πρέσβης των ΗΠΑ
Stella Ronner-Grubačić, Πρέσβειρα της Ολλανδίας
Klavs A. Holm, Πρέσβης της Δανίας
Σπύρος Παπαγεωργίου, MBike, συντονιστής
Social Biking
Δευτέρα 16/09, Κέντρο Επισκεπτών, 18:00 - 20:00
(για ενήλικες με σειρά προτεραιότητας)
Το Social Biking challenge, ένα project της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που έχει στόχο να ενθαρρύνει την ποδηλασία ως κοινωνική συνήθεια σε ολόκληρη την Ευρώπη, ξεκινά πανευρωπαϊκά στις 16 Σεπτεμβρίου και θα διαρκέσει 3 εβδομάδες, ως τις 6 Οκτωβρίου 2019. 
Στην επίσημη έναρξη της ενέργειας για την Αθήνα, στις 16 Σεπτεμβρίου, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν το ενημερωτικό περίπτερο που θα βρίσκεται στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και να ζητήσουν πληροφορίες σχετικά με το Social Biking. 
Οι εκδηλώσεις στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας πραγματοποιούνται με ελεύθερη είσοδο χάρη στην αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).
Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα μας SNFCC.org και στις σελίδες μας στα social media @SNFCC.

Και αυτόν τον μήνα, οι εκδηλώσεις του ΚΠΙΣΝ, στην πλειονότητά τους πραγματοποιούνται με ελεύθερη είσοδο χάρη στην αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

Ο σχεδιασμός, η κατασκευή και ο πλήρης εξοπλισμός του ΚΠΙΣΝ αποτελεί τη μεγαλύτερη μεμονωμένη δωρεά του ΙΣΝ. Τον Φεβρουάριο 2017, με την ολοκλήρωση της κατασκευής του το ΙΣΝ παρέδωσε το ΚΠΙΣΝ στην Ελληνική Πολιτεία, τον νόμιμο ιδιοκτήτη του έργου. Παράλληλα, το ΙΣΝ ανακοίνωσε τη δέσμευσή του να συνεχίζει να υποστηρίζει έμπρακτα το ΚΠΙΣΝ για τα επόμενα πέντε χρόνια, με δωρεές ύψους έως €50 εκατομμυρίων για τη διοργάνωση δωρεάν εκδηλώσεων και την κάλυψη λειτουργικών εξόδων, ενώ πρόσφατα το ΙΣΝ χρηματοδότησε επιπλέον τη δημιουργία πρόσθετων υποδομών, όπως ο Θόλος στον Λαβύρινθο και τα Σιντριβάνια στο Κανάλι.