Το ΚΠΙΣΝ πλημμυρίζει με τους ήχους tango του διάσημου Αργεντίνου συνθέτη ~ ΚΑΛΛΙΘΕΑ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ

Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2020

Το ΚΠΙΣΝ πλημμυρίζει με τους ήχους tango του διάσημου Αργεντίνου συνθέτη


Τη Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου στις 20.30 η σειρά συναυλιών Cosmos παρουσιάζει στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος(ΚΠΙΣΝ) το βραβευμένο με Latin Grammy Quinteto Astor Piazzolla που θα μαγέψει το κοινό με εκρηκτικούς ήχους tango.

Για περισσότερα από 20 χρόνια, το μουσικό σύνολο αποτυπώνει τον χαρακτηριστικό ήχο και το πλούσιο ρεπερτόριο του θρυλικού Αργεντίνου συνθέτη Astor Piazzolla, εμπνευστή του «Tango Nuevo», ενός κινήματος που έφερε επανάσταση στο κλασικό tango.
Ο Piazzolla, βιρτουόζος μπαντονεονίστας, ταξίδεψε, έζησε και έδωσε παραστάσεις σε πολλά μέρη του κόσμου. Από το 1946 διηύθυνε τη δική του ορχήστρα και ξεκίνησε να συνθέτει κομμάτια που έγιναν μέρος του ρεπερτορίου του κλασικού tango. Κατά τη διάρκεια της μουσικής του πορείας, ξεκίνησε να πειραματίζεται με την τζαζ, τα έργα του Stravinsky και του Bartók, ενώ το συμφωνικό του έργο Buenos Aires εντυπωσίασε σε τέτοιο βαθμό το μουσικό κατεστημένο που έδωσε αφορμή για συζητήσεις σχετικά με τη θέση του bandoneon στις συμφωνικές ορχήστρες.
Ύστερα από μια σειρά ηχογραφήσεων και παραστάσεων στο Παρίσι και τη Νέα Υόρκη, επέστρεψε στην Αργεντινή για να δημιουργήσει το Nuevo Tango Quintet και να συνθέσει αξέχαστες μελωδίες, όπως οι "Adios Nonino", “Decarisimo”, “Introduccion al angel”, “Muerte del Angel” και πολλές ακόμη.
Ο Piazzolla έδωσε την τελευταία συναυλία του στις 3 Ιουνίου 1990 στην Αθήνα. Η συναυλία ηχογραφήθηκε με μαέστρο τον Μάνο Χατζιδάκι και την Ορχήστρα των Χρωμάτων. Ήταν η τελευταία ζωντανή ηχογράφηση του Piazzolla. Ένα μήνα μετά έπαθε θρόμβωση στο Παρίσι και πέθανε δύο χρόνια αργότερα στο Μπουένος Άιρες.
Το 1995 η σύζυγός του Laura Escalada Piazzolla δημιούργησε το Ίδρυμα Αstor Piazzolla, ενώ το 1998 ίδρυσε το Quinteto Αstor Piazzolla για να διατηρήσει άθικτη τη μουσική κληρονομιά του διασημότερου συνθέτη της Αργεντινής.
Το Quinteto Αstor Piazzolla έχει δώσει παραστάσεις στις σπουδαιότερες μουσικές αίθουσες σε όλο τον κόσμο και έχει λάβει εξαιρετικές κριτικές από τα διεθνή μέσα για τις εμφανίσεις του.
Η συναυλία στο ΚΠΙΣΝ πραγματοποιείται χάρη στη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) και σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Αργεντινής στην Ελλάδα.
Εισιτήρια 15€, 10€ και 5€ (μειωμένο). Προπώληση εισιτηρίων στο SNFCC.org, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ταμεία ΕΛΣ), καθώς και στα ταμεία της Ticket Services (Πανεπιστημίου 39).
Η εκδήλωση εντάσσεται στη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ). Παράλληλα με την πλειονότητα των εκδηλώσεών του που διοργανώνονται με ελεύθερη είσοδο χάρη στις δωρεές του ΙΣΝ, το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος διοργανώνει και ορισμένες εκδηλώσεις με προσιτό εισιτήριο, εμπλουτίζοντας τις πηγές εσόδων του και διασφαλίζοντας τη μακροχρόνια οικονομική του ευρωστία.