Σάββατο 30 Μάη – 7:30 μ.μ. εκδήλωση – συζήτηση «Η πανδημία και η επίθεση στα δικαιώματα μας. Αντίσταση και Αλληλεγγύη» ~ ΚΑΛΛΙΘΕΑ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ

Παρασκευή 29 Μαΐου 2020

Σάββατο 30 Μάη – 7:30 μ.μ. εκδήλωση – συζήτηση «Η πανδημία και η επίθεση στα δικαιώματα μας. Αντίσταση και Αλληλεγγύη»

Στα τέλη του 2019 άρχισαν να εμφανίζονται πληροφορίες για έναν νέο ιό που εμφανίστηκε στην πόλη Wuhan, στην επαρχία Hubei της Κίνας, ο οποίος προκαλούσε βαριάς μορφής πνευμονία. Στις 9 Ιανουαρίου 2020 οι υγειονομικές αρχές της Κίνας ανακοίνωσαν ότι πρόκειται για ένα νέο στέλεχος κορωνοϊού (2019-nCoV). Οι κορωνοϊοί είναι μία ομάδα ιών που συνήθως προκαλούν αναπνευστικές λοιμώξεις με ποικίλη σοβαρότητα στον άνθρωπο και στα ζώα. Η ιδιαιτερότητα του παραπάνω ιού σε σχέση με τους υπόλοιπους, είναι ο μεγάλος χρόνος επώασης (εώς και 11 ημέρες) και παρουσίασης συμπτωμάτων από την ημέρα που κάποιος θα μολυνθεί. Επίσης η δυνατότητα κάποιος να είναι φορέας και να μολύνει του υπόλοιπους αλλά να μην παρουσιάσει συμπτώματα της νόσου.
             Σε έναν κόσμο που οι μεταφορές έχουν εκμηδενίσει τις αποστάσεις, δεν άργησε η εξάπλωση της νόσου. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) ανακοίνωσε ότι βρισκόμαστε μπροστά στο εφιαλτικό σενάριο μιας πανδημίας και κάλεσε τις κυβερνήσεις όλων των κρατών να πάρουν τα κατάλληλα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του νέου κορονοϊού.

            Οι περισσότερες κυβερνήσεις, ανάλογα με το μοντέλο ανάπτυξης της οικονομίας των κρατών τους, βρέθηκαν μπροστά στο δίλημμα του αυστηρού περιορισμού της οικονομικής δραστηριότητας και των μετακινήσεων (lockdown) ή την συνέχισή τους με υγειονομικές συστάσεις στον πληθυσμό. Η νεοφιλελεύθερη πολιτική όμως που επιβάλεται και ακολουθείται τα τελευταία χρόνια, έχει αποδυναμώσει τα δημόσια συστήματα υγείας σε όλες τις χώρες με αποτέλεσμα, όπως δυστυχώς αποδείχθηκε στις περισσότερες περιπτώσεις, όποιος ακολούθησε το δεύτερο μοντέλο, να έχει βαριές απώλειες σε ανθρώπινες ζωές.

            Η Ελληνική κυβέρνηση ακολούθησε το πρώτο μοντέλο, κυρίως εξαιτίας της ιδιομορφίας του μοντέλου ανάπτυξης της Ελληνικής οικονομίας, που στηρίζεται κυρίως στις υπηρεσίες και όχι στην παραγωγή. Χωρίς ιδιαίτερες πιέσεις από την αγορά και με τον φόβο ότι το διαλυμένο δημόσιο σύστημα υγείας, από τα μνημόνια και τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που ακολούθησαν όλες ανεξαιρέτως οι τελευταίες κυβερνήσεις, δεν θα αντέξει, η παρούσα κυβέρνηση αποφάσισε να περιορίσει αυστηρά την οικονομική δραστηριότητα και τις μετακινήσεις (lockdown). Τα αποτελέσματα σε απώλειες ανθρώπινων ζωών, φαίνεται να δικαίωσαν την επιλογή αυτή, αλλά με κόστος στις δημοκρατικές ελευθερίες και τα εργασιακά δικαιώματα.

Ήταν σωστός ο χειρισμός της υγειονομικής κρίσης από την Ελληνική κυβέρνηση;
Τι μέλλει γενέσθαι στο πεδίο της υγείας, της οικονομίας και των εργασιακών σχέσεων, μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων και την προσπάθεια επιστροφής στην «κανονικότητα»;           
Αυτά και άλλα ερωτήματα θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε με την βοήθεια του Μιχάλη Ρίζου (Γιατρός), της Αφροδίτης Παπαναστασίου (Νοσηλεύτρια), του Παντελή Αυθίνου (μέλος Δ.Σ. Ε.Κ.Α) και του Αποστόλη Καψάλη (συνεργάτης Ι.Ν.Ε.-Γ.Σ.Ε.Ε.), σε μια εκδήλωση – συζήτηση που θα λάβει χώρα το Σάββατο 30 Μαίου στις 7:30 μ.μ. στον χώρο της Εργατικής Λέσχης Καλλιθέας (Λασκαρίδου 134) και θα μεταδοθεί και ζωντανά διαδικτυακά.