Γυναικολόγος στην Καλλιθέα σε παράνομο κύκλωμα εξαγωγών φαρμάκων ~ ΚΑΛΛΙΘΕΑ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ

Πέμπτη, 21 Μαρτίου 2013

Γυναικολόγος στην Καλλιθέα σε παράνομο κύκλωμα εξαγωγών φαρμάκωνΝέο κύκλωμα παράνομων εξαγωγών φαρμάκων εντόπισε η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ.

Γυναικολόγος στην Καλλιθέα χορηγούσε σωρηδόν συνταγές σαν γενικός γιατρός. Τα φάρμακα κατέληγαν σε φαρμακαποθήκη και από εκεί έφευγαν στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με τη διοίκηση του Οργανισμού, το πλήρες ιστορικό της συγκεκριμένης υπόθεσης έχει ως εξής:

Από πρόσφατους ελέγχους σε δύο φαρμακεία της Καλλιθέας και στο ιατρείο ενός ιατρού, διαπιστώθηκε παράνομη πώληση φαρμάκων από τα φαρμακεία προς δύο φαρμακεμπορικές επιχειρήσεις και παράνομη συνταγογράφηση.

Στα συγκεκριμένα φάρμακα περιλαμβάνονταν μεταξύ άλλων και φάρμακα που περιλαμβάνονταν σε Αποφάσεις ΕΟΦ απαγόρευσης εξαγωγών.

Επιπλέον, προέκυψε συνεργασία του ενός φαρμακοποιού με τον συνταγογράφο ιατρό.

Με τη συνδρομή της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ), βρέθηκαν συνταγές πού είχαν εκδοθεί και εκτελεστεί από το ίδιο φαρμακείο.

Επίσης, από τον έλεγχο παρατηρήθηκε συνταγογράφηση σε μεγάλη έκταση φαρμάκων υψηλού κόστους, οι συνταγές των οποίων, στην πλειοψηφία τους, ακυρώνονταν αρκετές ημέρες αργότερα. 

Υγιείς

Οι ασφαλισμένοι δεν έπασχαν από τις αναφερόμενες στις συνταγές παθήσεις και δεν είχαν επισκεφθεί, τον ιατρό κατά τις ημερομηνίες συνταγογράφησης και ακύρωσης των συνταγών. 

Επομένως, χρησιμοποιήθηκε παράτυπα το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης προς όφελος του ιατρού και του φαρμακοποιού, αφού ο ιατρός διαπιστώθηκε ότι είχε άμεση σχέση με την μία από τις δύο φαρμακοεμπορικές επιχειρήσεις, καθώς ήταν διαχειριστής αυτής και εξήγαγε φάρμακα στο εξωτερικό. 

Ο γιατρός συνταγογραφούσε παράτυπα στον ΕΟΠΥΥ με την ιδιότητα του γενικού ιατρού, ενώ κατείχε την ειδικότητα Μαιευτικής - Γυναικολογίας, την οποία και ασκεί παράλληλα με την ιδιότητα του γενικού ιατρού ενώ η άσκηση δυο ιατρικών ειδικοτήτων δεν επιτρέπεται από τον νόμο. 

Επιπρόσθετα, παρατηρήθηκε υπερσυνταγογράφηση και εικονική συνταγογράφηση, από τον εν λόγω ιατρό. 

Περιπτώσεις

Ο ΕΟΠΥΥ εντόπισε και μία σειρά άλλων σοβαρών παραβάσεων με τη συνταγογράφηση: 

Σε μία ασφαλισμένη διαπιστώθηκε συνταγογράφηση μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου ίδιων φαρμάκων από επτά γιατρούς. 

Από τους ελέγχους διαπιστώθηκε ότι το βιβλιάριο είχε κλαπεί και ο κατέχων αυτό επισκεπτόταν γιατρούς και πιεστικά ζητούσε τη συνταγογράφηση συγκεκριμένων φαρμάκων επιδεικνύοντας τις σχετικές ταινίες γνησιότητας των φαρμάκων τις οποίες κατείχε. 

Οι επτά γιατροί συνταγογραφούσαν ό,τι τους ζητούσε, χωρίς να ελέγξουν την προηγούμενη συνταγογράφηση. Ο εν λόγω κύριος ακολούθως προσκομίζοντας τις συνταγές και τις ταινίες γνησιότητας απαιτούσε από φαρμακοποιούς την επιστροφή χρημάτων που αντιστοιχούσαν σε αυτές και εκείνοι τελικά ενέδιδαν, χρεώνοντας παράνομα τον ΕΟΠΥΥ. 

Επίσης, από ελέγχους διαπιστώθηκε ότι ιατρός πιστοποιημένος με τον ΕΟΠΥΥ είχε ανοίξει ιστοσελίδα στο διαδίκτυο, όπου ζητούσε από ασφαλισμένους, πελάτες του ή μη, από όλη την Ελλάδα, την αποστολή των στοιχείων τους στην ιστοσελίδα του, ώστε ο ίδιος να τους διαβιβάζει αφού συνταγογραφούσε, με courier τη συνταγή, χωρίς εξέταση του ασφαλισμένου με φυσική του παρουσία, με αντικαταβολή αμοιβής δέκα ευρώ. 

Το ίδιο παρατηρήθηκε και σε φαρμακείο, το οποίο μέσω διαδικτύου θα μεριμνούσε για την ηλεκτρονική έκδοση συνταγών. 

iatronet.gr