Η «μαφία» των φαρμάκων ζει και βασιλεύει ~ ΚΑΛΛΙΘΕΑ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ

Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

Η «μαφία» των φαρμάκων ζει και βασιλεύει


Οταν ανέλαβε το υπουργείο Υγείας, ο αρμόδιος υπουργός είχε δεσμευτεί ότι «η ασυδοσία, η παρανομία και παραβατικότητα στο χώρο της διακίνησης φαρμάκου θα λάβει τέλος». Αυτό που προέκυψε όμως μετά τη χθεσινή επιχείρηση Αστυνομίας και ΣΔΟΕ είναι ότι η «μαφία» των φαρμάκων ζει και βασιλεύει.
Η μεγάλη επιχείρηση της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος και του ΣΔΟΕ, που βρισκόταν σε εξέλιξη μέχρι αργά χθες το βράδυ σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Ρόδο, Κομοτηνή και Ναύπακτο, ξεκίνησε πριν από περίπου 8 μήνες, από την Πελοπόννησο. Εκεί, σύμφωνα με πληροφορίες, οι αρχές διαπίστωσαν ότι υπήρχε μεγάλη κατανάλωση ακριβών φαρμάκων, η οποία δεν συμβάδιζε με τις συνταγές στα βιβλιάρια υγείας των ασφαλισμένων.
Ετσι ξεκίνησε και η αντίστροφη μέτρηση του πολυμελούς κυκλώματος που φαίνεται πως δραστηριοποιούνταν σε δυο τομείς: στην εισαγωγή λαθραίων φαρμάκων και σκευασμάτων από την Τουρκία, χωρίς την πιστοποίηση του ΕΟΦ, για εξωσωματική γονιμοποίηση, τα οποία χορηγούσαν σε ιατρεία και κέντρα εξωσωματικής γονιμοποίησης· και στην παράνομη εξαγωγή μεγάλων ποσοτήτων αντικαρκινικών φαρμάκων και άλλων ακριβών σκευασμάτων ευρείας χρήσης σε χώρες του εξωτερικού, τα οποία είχαν αγοράσει μαζικά, μέσω εικονικών τιμολογίων και μιας «ανύπαρκτης» εταιρείας με έδρα την Καλλιθέα.
Μέχρι χθες το βράδυ οι αρχές είχαν συλλάβει για την υπόθεση 10 άτομα, ενώ στο πλαίσιο των ερευνών πραγματοποιούσαν ελέγχους σε φαρμακεία όλης της χώρας. Πληροφορίες ανέφεραν ότι στο κύκλωμα εμπλέκονται γιατροί, φαρμακοποιοί, υπάλληλοι φαρμακευτικών εταιρειών κ.ά.