Από την Καλλιθέα του 1930 στην Καλλιθέα του 2019 ~ ΚΑΛΛΙΘΕΑ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ

Τρίτη 23 Απριλίου 2019

Από την Καλλιθέα του 1930 στην Καλλιθέα του 2019

Μια απλή και καθαρή φωτογραφία τής Καλλιθέας από μια εποχή γλυκιά και ρομαντική που μού έστειλε φίλος, ήταν αρκετή για να βγάλω χρήσιμα συμπεράσματα. Συμπεράσματα που έχουμε βγάλει κι άλλες φορές όταν σκεφτόμαστε πως ήταν η πόλη μας τα περασμένα χρόνια χωρίς την σημερινή τεχνολογική πρόοδο. Η φωτογραφία αυτή είναι τραβηγμένη το 1930 και διακρίνεται καθαρά μια όψη τής λεωφόρου Θησέως με τις τότε υπάρχουσες γραμμές των τραμ.

Τα κονδύλια ήταν και τότε περιορισμένα. Η οικονομική στενότητα τού πολίτη που είναι ο κύριος τροφοδότης τής τοπικής κοινωνίας ήταν συντριπτική. Ο εθνικός έλεγχος τού κράτους όπως και στις μέρες μας ανύπαρκτος και πλήρως παραδομένος στους διεθνείς τυράννους που χρησιμοποιούν εναλλακτικά τόκους και λόγχες. Όμως το αίσθημα ευθύνης και ο πρακτικός νους των πολιτών βρισκόταν σε υψηλό επίπεδο. Η δημιουργικότητα οδηγούσε την κοινωνία των πολιτών στην παροχή έργων που υπηρετούσαν την κοινωνία στο σύνολό της, χωρίς αντιπολιτευτικές γκρίνιες και κερδοσκοπικές διαθέσεις.

Το ελληνικό ήθος και η φιλαλληλία πρέπει να επιστρέψουν στη ζωή μας. Πρέπει να εργαστούμε το λοιπόν από κοινού και να αξιοποιήσουμε τούς δικούς μας πόρους και τις δικές μας ιδέες. Ένα ζήτημα που πρέπει οπωσδήποτε να επιλύσουμε είναι η αποσυμφόρηση τής οδικής κίνησης στο κέντρο τής Καλλιθέας και τις κύριες οδικές αρτηρίες, όπως η λεωφόρος Θησέως την οποία θα επαναφέρουμε στην αρχική της ονομασία και η οδός Δαβάκη. Και ενώ λοιπόν στο θέμα τής στάθμευσης πρέπει να αυξήσουμε τούς διαθέσιμους δημοτικούς χώρους, στο ζήτημα τής κίνησης πρέπει να εντάξουμε στην μετακίνηση των πολιτών τα φιλικά μέσα μεταφοράς που χρησιμοποιούν λιγότερο οδικό χώρο, μεγάλη ευελιξία, ταχύτητα προορισμού και κάλυψη των αναγκών των πολιτών.

Το τραμ και το μετρό μπορούν να μπουν μέσα στις πόλεις κι όχι μόνο περιφερειακά, οι δε υπάρχουσες δομές να επεκταθούν στον ιστό τής πόλης, ακριβώς επάνω στις μεγάλες οδικές αρτηρίες. Η δημοτική αρχή τής Καλλιθέας θα χρειασθεί τη συνεργασία περιφέρειας και κράτους, η δε Ελληνική Αυγή για την Καλλιθέα ως δημοτική αρχή τής πόλης μας θα προωθήσει την παρούσα διατυπωθείσα πρότασή της, ζητώντας την συνεργασία Περιφέρειας Αττικής και Κράτους.

Σπυρίδων Κ. Καραχάλιος

Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος με την παράταξη «Ελληνική Αυγή για την Καλλιθέα».