Τι λέει η Βικιπαίδεια για την Καλλιθέα μας ~ ΚΑΛΛΙΘΕΑ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ

Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012

Τι λέει η Βικιπαίδεια για την Καλλιθέα μας

Η Καλλιθέα είναι δήμος του πολεοδομικού συγκροτήματος της Αθήνας. Το κέντρο του δήμου είναι η πλατεία Δαβάκη, που βρίσκεται σε απόσταση 3 χλμ νότια της Αθήνας και 3 χλμ βορειοανατολικά από το κέντρο του Πειραιά.
Η Καλλιθέα επεκτείνεται από τους λόφους Φιλοπάππου και Σικελίας βόρεια ως τον όρμο Φαλήρου νότια. Δύο άλλες πλευρές της αποτελούνται από τη λεωφόρο Συγγρού ανατολικά (σύνορα στους δήμους Νέας Σμύρνης και Παλαιού Φαλήρου) και τον ποταμό Ιλισό στα δυτικά (σύνορα στους δήμους Ταύρου και Μοσχάτου).

Ιστορία

Ο δήμος Καλλιθέας έχει στο έμβλημά του τον Θησέα, γιο του Αιγέα, ο οποίος σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, όταν επέστρεψε από την Κρήτη όπου είχε σκοτώσει το Μινώταυρο, αποβιβάστηκε στις ακτές της Καλλιθέας (Τζιτζιφιές).[1]
Ο οικισμός της Καλλιθέας κατοικήθηκε στα τέλη του 19ου αι.[2] ενώ το 1922 εγκαταστάθηκαν πρόσφυγες, ύστερα από την μικρασιατική καταστροφή. Η κοινότητα Καλλιθέας ιδρύθηκε το 1925,[3] οπότε ο οικισμός αποσπάσθηκε από το δήμο της Αθήνας και το 1933 ανακηρύχθηκε ανεξάρτητος δήμος[εκκρεμεί παραπομπή].
Τη δεκαετία του 1990, μετά τη διάλυση της Ένωσης Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών, ο δήμος υποδέχθηκε Πόντιους παλιννοστούντες.
Με την εφαρμογή της νέας διοικητικής διαίρεσης της χώρας κατά το Πρόγραμμα Καλλικράτης το 2011 ουδεμία μεταβολή επήλθε σύμφωνα με το άρθρο 1,§ 5.1.Β αυτού.

Εκπαίδευση

Στην Καλλιθέα εδρεύουν δύο πανεπιστήμια, το Πάντειο και το Χαροκόπειο, καθώς και η ιστορική Σιβιτανίδειος Σχολή Τεχνών και Επαγγελμάτων.
Στο δήμο υπάρχουν 11 παιδικοί δημοτικοί σταθμοί, 25 δημόσια νηπιαγωγεία, 27 δημόσια δημοτικά σχολεία, 14 δημόσια γυμνάσια, 8 δημόσια λύκεια, παράλληλα λειτουργεί και 1 εσπερινό γυμνάσιο-λύκειο και 1 ιδιωτικό.

Αθλητισμός

Γνωστά αθλητικά σωματεία του δήμου είναι:
Το ποδοσφαιρικό τμήμα του Γ.Σ. Καλλιθέας αγωνίζεται στη Β' Εθνική, στο Δημοτικό Στάδιο Γρηγόρης Λαμπράκης. Επίσης ο Γ.Σ. Καλλιθέας διατηρεί και τμήματα ενόργανης γυμναστικής και στίβου. Ο Παντζιτζιφιακός Α.Ο. διατηρεί τμήμα ποδοσφαίρου και αγωνίζεται στις τοπικές ερασιτεχνικές κατηγορίες. Ο Ίκαρος Καλλιθέας, ο Α.Ο. Αετός Καλλιθέας και ο Π.Ο.Κ. Έσπερος διατηρούν τμήματα καλαθοσφαίρισης και αγωνίζονται στη Β' Εθνική, στην Α' ΕΣΚΑΝΑ και στην Α' ΕΣΚΑΝΑ αντίστοιχα. Όμως από το 2009 ο Ίκαρος συγχωνεύθηκε με τον Έσπερο και η νέα ομάδα που δημιουργήθηκε αγωνίζεται στην Α2. Ο Φοίνικας Καλλιθέας με έτος ίδρυσης το 1947. Ποδοσφαιρικό σωματείο κλασικού ποδοσφαίρου (11Χ11) της ΕΠΣ Αθηνών. Ο Ολυμπιακός Καλλιθέας με έτος ίδρυσης το 1993. Σωματείο ποδοσφαίρου σάλας (5Χ5)της ΠΕΠΣΣ (Πανελλήνια Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Σάλας).

Πηγές

Εξωτερικοί σύνδεσμοι


http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%B9%CE%B8%CE%AD%CE%B1_%CE%91%CF%84%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CF%82