Βραδιές επιστήμης και λόγου για μικρούς και μεγάλους στην Καλλιθέα! ~ ΚΑΛΛΙΘΕΑ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ

Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2012

Βραδιές επιστήμης και λόγου για μικρούς και μεγάλους στην Καλλιθέα!

Βραδιές επιστήμης και λόγου  για μικρούς και μεγάλους στην Καλλιθέα!
Μια συνεργασία των Βιβλιοθηκών  του Ιδρύματος Ευγενίδου και του Δήμου Καλλιθέας στην παραλία της Καλλιθέας. Δραστηριότητα 1η: Παρασκευή 12 Οκτωβρίου του 2012.
Από τους υπεύθυνους του Ιδρύματος Ευγενίδου

Με μια εκδήλωση γεμάτη αφηγήσεις και κατασκευές για παιδιά, αλλά και για όσους αισθάνονται παιδιά… εγκαινιάζεται η συνεργασία της Βιβλιοθήκης του Ιδρύματος Ευγενίδου και της Βιβλιοθήκης του Δήμου Καλλιθέας στις 6 το απόγευμα της Παρασκευής 12 Οκτωβρίου  του 2012
Η πρώτη αυτή δραστηριότητα θα πραγματοποιηθεί στην παραλία της Καλλιθέας και  θα προσφέρει ένα ταξίδι στη γνώση – εκτός των τειχών τους – στους μικρούς  φίλους, με όχημα το παραμύθι, καθώς  και την αφήγηση.

Ο  Γιώργος Ευγενικός αφηγείται παραμύθια και κατασκευάζει Origami, με τη μουσική συνοδεία του Κωνσταντίνου Μπαλταζάνη.
Αμέσως μετά οι ιστορίες της Νίκης Κάπαρη θα  ταξιδέψουν όλους  …στων αστεριών τους μύθους… με τις μουσικές και ηχητικές ατμόσφαιρες που θα δημιουργήσει ο Γιάννης Ψειμάδας.
Η συνάντηση αυτή είναι η πρώτη μιας σειράς πρωτότυπων επιμορφωτικών εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων που απευθύνονται στους πολίτες της Καλλιθέας, αλλά και σε κάθε ενδιαφερόμενο.
Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει διαδραστικές δραστηριότητες, συζητήσεις ειδικών με το κοινό, αλλά και προγράμματα φιλαναγνωσίας και γνωριμίας  μικρών και των μεγάλων με  τη ποικιλία  των επιστημονικών, κοινωνικών, καθώς  και  των παιδαγωγικών θεμάτων . Η  επιστημονική και καλλιτεχνική  επιμέλεια είναι των ειδικών του Ιδρύματος Ευγενίδου.
Χώρος συνάντησης θα είναι η παραλία της Καλλιθέας και η συμμετοχή θα είναι δωρεάν για το κοινό.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορεί ο κάθε ενδιαφερόμενος ή ενδιαφερόμενη να  επικοινωνήσει  στα τηλέφωνα της Βιβλιοθήκης του Ιδρύματος Ευγενίδου, με αριθμούς κλήσης: 210- 94.69. 631 και 632,  καθώς και στα τηλέφωνα  της Υπηρεσίας Πολιτισμού του Δήμου Καλλιθέας   στους  εξής αριθμούς κλήσης: 210- 95.70. 001 και 210 -95.84. 832.
Το πρόγραμμα της Παρασκευής  12 Οκτωβρίου του 2012  διαμορφώθηκε ως εξής:
18:00 – 18:40.  Παραμύθια και origami: αφήγηση. Μια περιπλάνηση στη γεωμετρία
και στη μηχανική μέσα από το παραμύθι.
18:45 – 19:15. Εργαστήριο κατασκευής origami
19:15 – 19:30 Ιστορίες με νότες : Οι νότες χορεύουν στο πεντάγραμμο και  αφηγούνται τις δικές τους ιστορίες.  Μουσική: Γιάννης Ψειμάδας και   Κωνσταντίνος  Μπαλταζάνης
19:30 – 20:15 Των αστεριών οι μύθοι: αφήγηση.
Παραμύθια και Origami
Ένα χαρτί γίνεται τρίγωνο, τετράγωνο, πουλί και καράβι. Άραγε η απόφαση των ποντικών στη συνέλευσή τους είναι απλά μαθηματικά; Πώς η Γεωμετρία και η Μηχανική βοηθούν τους ήρωες των παραμυθιών να βρουν τον δρόμο τους μέσα στην ιστορία;
O πιγκουΐνος θα απονείμει δικαιοσύνη; Το χάρτινο καράβι θα γλιτώσει από την κόψη του ψαλιδιού;  Πρόκειται για  μία παράσταση αφήγησης παραμυθιών με παράλληλη κατασκευή Origami, «κεντημένη» με παιδικά τραγούδια.  Αφήγηση: Γιώργος Ευγενικός. Μουσική: Κωνσταντίνος  Μπαλταζάνης
Εργαστήριο κατασκευής Οrigami
Με γεωμετρικά σχήματα που αλλάζουν όσο το χαρτί διπλώνεται και με αφορμή τις ιστορίες που ακούστηκαν, θα δημιουργήσουν τα παιδιά με χαρτί τους  ήρωες των παραμυθιών και μαζί με μια ευχή θα τους ταξιδέψουν στα πιο μακρινά αστέρια τ’ ουρανού.
Το Origami είναι η τεχνική διπλώματος του χαρτιού-  χωρίς τη χρήση κόλλας ή ψαλιδιού-  για τη δημιουργία διάφορων σχημάτων.  Πρόκειται για μια πανάρχαια Γιαπωνέζικη τεχνική, που η ιστορία της είναι περίπου τόσο παλιά,  όσο η ιστορία του χαρτιού. Σχεδιασμός -υλοποίηση: Γιώργος Ευγενικός
Των αστεριών οι μύθοι
Μέσα από τις ιστορίες της, η αφηγήτρια Νίκη Κάπαρη, θα  ταξιδέψει όλους στον μυθικό κόσμο που φαίνεται να είναι αποτυπωμένος στον έναστρο ουρανό.
Θα ακουστούν ιστορίες από την ελληνική μυθολογία, ιστορίες που μιλούν για τα παλάτια του Ήλιου, για την αιώνια αγάπη  με την οποία  δέθηκαν  η Μικρή με τη Μεγάλη Άρκτο,  για τα μυστικά που κρύβουν ο Ωρίων και  η Πούλια.
Το ταξίδι αυτό θα  γίνει πιο μαγικό μέσω της  μουσικής  της ηχητικής  ατμόσφαιρας που θα δημιουργήσει ο Γιάννης Ψειμάδας με πνευστά, έγχορδα και κρουστά όργανα. Αφήγηση: Νίκη Κάπαρη.  Μουσική: Γιάννης Ψειμάδας.
Ο δρόμος για την παραλία της Καλλιθέας - Χρήσιμες πληροφορίες
ΣΤΑΣΗ ΤΖΙΤΖΙΦΙΕΣ    οδός Λ. Ποσειδώνος
ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ
101  ΠΕΙΡΑΙΑΣ – ΑΛΙΜΟΣ
130  ΠΕΙΡΑΙΑΣ – Ν. ΣΜΥΡΝΗ
217  ΠΕΙΡΑΙΑΣ -  ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
860  Π. ΦΑΛΗΡΟ – ΓΕΝ. ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΝΙΚΑΙΑΣ
Α1   ΠΕΙΡΑΙΑΣ – ΒΟΥΛΑ
Β1   ΠΕΙΡΑΙΑΣ – ΑΝΩ ΓΛΥΦΑΔΑ
Με την άφιξη σας στη στάση, στα δέκα μέτρα βρίσκεται υπόγεια διάβαση. Με την διέλευση της, στα ογδόντα μέτρα, βρίσκεται η είσοδος των εγκαταστάσεων του Δήμου Καλλιθέας .
ΣΤΑΣΗ ΤΖΙΤΖΙΦΙΕΣ    οδός Λ. Ποσειδώνος   ΤΡΑΜ-ΘΟΥΚΥΔΙΔΗΣ   ΣΕΦ……..
Με την άφιξη σας στη στάση, στα εκατό μέτρα βρίσκεται υπόγεια διάβαση. Με την διέλευση της, στα ογδόντα μέτρα, βρίσκεται η είσοδος των εγκαταστάσεων του Δήμου Καλλιθέας .
ΣΤΑΣΗ ΚΑΛΛΙΘΕΑ     οδός Λ. Ποσειδώνος ΤΡΑΜ-ΘΟΥΚΥΔΙΔΗΣ   ΣΕΦ……
Με την άφιξη σας στη στάση, στα εκατό μέτρα βρίσκεται υπόγεια διάβαση. Με την διέλευση της, στα ογδόντα μέτρα, βρίσκεται η είσοδος των εγκαταστάσεων του Δήμου Καλλιθέας .
ΣΤΑΣΗ ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑ   οδός ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑ  ΤΡΟΛΕΙ   10 ΤΖΙΤΖΙΦΙΕΣ – ΧΑΛΑΝΔΡΙ
Με την άφιξη σας στη στάση, στα εκατό μέτρα βρίσκεται υπόγεια διάβαση. Με την διέλευση της, στα ογδόντα μέτρα, βρίσκεται η είσοδος των εγκαταστάσεων του Δήμου Καλλιθέας .
ΣΤΑΣΗ ΠΕΙΣΙΣΤΡΑΤΟΥΣ   οδός Λ. Ελ. Βενιζέλου (τέρμα)
ΤΡΟΛΕΙ  1 ΠΛ. ΑΤΤΙΚΗΣ  – ΤΖΙΤΖΙΦΙΕΣ
ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ 040 ΠΕΙΡΑΙΑΣ – ΣΥΝΤΑΓΜΑ
Με την άφιξη σας στη στάση, στα σαράντα μέτρα βρίσκεται υπόγεια διάβαση. Με την διέλευση της, στα ογδόντα μέτρα  βρίσκεται η είσοδος των εγκαταστάσεων του Δήμου Καλλιθέας
ΜΕ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ Ι.Χ.
Από Αθήνα
Στο τέρμα της οδού Λ. Ελ. Βενιζέλου (Θησέως) στρίβετε αριστερά στη οδό Λ. Ποσειδώνος.
Στο πρώτο φανάρι που θα συναντήσετε, στρίβετε αριστερά προς τις εγκαταστάσεις του Beach Volley και κάτω από τη γέφυρα της Εσπλανάδας. Στα διακόσια μέτρα βρίσκονται οι εγκαταστάσεις του Δήμου Καλλιθέας.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Η εκδήλωση πραγματοποιείται στα ΓΡΑΜΜΙΚΑ ΚΤΙΡΙΑ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ που έχουν παραχωρηθεί στο ΔΗΜΟ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ
©Typologos.com 2012

http://www.typologos.com/?p=5097