Tα «Θέματα Παιδείας» πάνε «θέατρο» ~ ΚΑΛΛΙΘΕΑ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ

Σάββατο 5 Απριλίου 2014

Tα «Θέματα Παιδείας» πάνε «θέατρο»

Το περιοδικό «Θέματα Παιδείας» καλεί την Κυριακή 6 Απρίλη, ώρα 6.30 μ.μ. στον κινηματογράφο «ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ» στην Καλλιθέα (Κρέμου 141, κοντά στον ηλεκτρικό), στην κινηματογραφική απόδοση του θεατρικού έργου του Μπέρτολτ Μπρεχτ «H Μάνα-Κουράγιο και τα παιδιά της».

Σενάριο-Σκηνοθεσία: Μάνφρεντ Βέκβερτ - Πέτερ Πάλιτς. Μουσική: Πάουλ Ντεσάου. Πρωταγωνιστεί η Ελένε Βάιγκελ. Είσοδος 5€.

Η ταινία, γυρισμένη το 1961, έχει παραχωρηθεί από το συνεργάτη του Μπρεχτ και πρώην καλλιτεχνικό διευθυντή του «Μπερλίνερ Ανσάμπλ», Μάνφρεντ Βέκβερτ, και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο φετινό πολιτιστικό αφιέρωμα του ΚΚΕ για τη Μέρα της Γυναίκας (8 Μάρτη).

Στη μορφή ακολουθεί τον τρόπο που ήθελε ο Μπρεχτ «να παίζονται τα έργα του». Στο περιεχόμενό του είναι έργο επίκαιρο, με το μήνυμά του ενάντια στον καιροσκοπισμό και βέβαια τον καπιταλισμό («ο ίδιος ο πόλεμος είναι συνέχιση των επιχειρήσεων με άλλα μέσα», όπως και «η ειρήνη είναι συνέχιση του πολέμου τους» υποστήριζε ο Μπρεχτ).

Το θεατρικό έργο του Μπρεχτ «Η Μάνα Κουράγιο και τα παιδιά της» (χρονικό του τριακονταετούς πολέμου), του πρώτου ευρωπαϊκού μακελειού που γνώρισε ο καπιταλισμός, αναφέρεται στη φανταστική ιστορία μιας μάνας-μικρεμπόρισσας που ακολουθεί με την καντίνα της τη στρατιά, για να πουλήσει την πραμάτεια της. Στρατεύεται κατά κάποιον τρόπο στον πόλεμο και γίνεται η φανατικότερη οπαδός του, αλλάζοντας σημαία και στράτευμα όταν η «ανάγκη» το απαιτήσει. Η ελπίδα να γλιτώσει τα μικρά της κέρδη -το μικροσυμφέρον- την οδηγεί σταδιακά στη θυσία των ίδιων των παιδιών της (θυσιάζει το μέλλον και μαζί το δικό της μακροπρόθεσμο συμφέρον).

«Με το έργο του αυτό ο Μπρεχτ βάζει στο στόχαστρο τον καιροσκοπισμό των μικρών ανθρώπων, που προσαρμόζονται στις καταστάσεις, έτοιμοι όλα να τ’ ανεχτούν και όλα να τα πάθουν. Για να μη χάσουν μπρος απ’ τα μάτια τους το μικρό εφήμερο συμφέρον ή για να διατηρήσουν τις μεγαλεπήβολες αυταπάτες τους, μπαίνουν σε περιπέτειες θυσιάζοντας το μέλλον, το δικό τους και των παιδιών τους.

Η Μάνα-Κουράγιο είναι σίγουρα μια τολμηρή εμπόρισσα. Τ' όνομά της “επάξια” κέρδισε, καθώς περνούσε μέσα απ’ τα κανόνια του πολέμου, για να πουλήσει τα ψωμιά της πριν μπαγιατέψουν. Αυτό το κουράγιο σε τίποτα δεν θα τη βοηθήσει: Θα δούμε στο τέλος πως τα ‘χει φάει τα ψωμιά της. Ο Μπρεχτ σχολιάζει πικρά το τρομερό κουράγιο όσων ρισκάρουν την ίδια τη ζωή για το τίποτα, ενώ δεν είναι πρόθυμοι τίποτα να θυσιάσουν για να κερδίσουν όλα όσα ανθρώπινα δικαιούνται. Είναι ακριβώς αυτό το τρομερό κουράγιο που πρόσφατα μας ευχήθηκε στα ελληνικά με ξένη προφορά ένας κοσμοπολίτης εκπρόσωπος του κεφαλαίου» (Ρίτας Νικολαΐδου «Ο Μπρεχτ για τον υποκειμενικό παράγοντα», στα «Θέματα Παιδείας»,τ. 49-50, Αφιέρωμα στον Μπρεχτ).

Η εκδήλωση είναι προγραμματισμένη στο πλαίσιο της προβολής του περιοδικού «Θέματα Παιδείας», που γιορτάζει το 50ό του τεύχος, το αφιερωμένο στον Μπρεχτ.

Μπορείτε να κρατήσετε θέσεις τηλεφωνώντας στο περιοδικό: 210 - 8213430.
πηγή  902.gr