Μουσείο Αφής στην Καλλιθέα! Ενα μουσείο που επιβάλλεται το άγγιγμα! ~ ΚΑΛΛΙΘΕΑ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ

Τρίτη 20 Μαΐου 2014

Μουσείο Αφής στην Καλλιθέα! Ενα μουσείο που επιβάλλεται το άγγιγμα!

Σε όλα τα μουσεία απαγορεύεται να αγγίξεις τα εκθέματα. Δεν συμβαίνει το ίδιο με τα έργα του Μουσείου Αφής, όπου όχι μόνο επιτρέπεται, αλλά επιβάλλεται να τα αγγίξεις...
Το Μουσείο Αφής είναι ένα από τα 5 Μουσεία του είδους στον κόσμο. Η ιδιαιτερότητά του έγκειται στο γεγονός ότι οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να αγγίζουν τα εκθέματα, τα οποία είναι πιστά αντίγραφα των πρωτοτύπων που εκτίθενται σε άλλα μουσεία της χώρας μας. Εκεί δεν θα δείτε πουθενά πινακίδα «Μην αγγίζετε», αλλά αντίθετα το άγγιγμα αποτελεί προϋπόθεση για να «δείτε» τα αγάλματα που φιλοξενούνται στον χώρο.
Το Μουσείο Αφής δημιουργήθηκε στην Αθήνα το 1984 σαν μια προσπάθεια που θα δώσει την ευκαιρία σε άτομα με προβλήματα όρασης να γνωρίσουν την πολιτιστική κληρονομία της Ελλάδας. Δίνει τη δυνατότητα σε ανθρώπους με προβλήματα όρασης να αισθανθούν το σχήμα και την ανατομία ενός αρχαιοελληνικού αγάλματος, αλλά και στα παιδιά να ευαισθητοποιηθούν και να εκπαιδευτούν σχετικά με τους ανθρώπους που έχουν ειδικές ανάγκες.
Τα εκθέματα του Μουσείου είναι πιστά αντίγραφα των πρωτοτύπων που εκτίθενται σε άλλα Μουσεία της χώρας μας. Οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να αγγίξουν και να ψηλαφίσουν το άγαλμα της Αφροδίτης της Μήλου, του Ερμή του Πραξιτέλη, του Ποσειδώνα, του Ηνιόχου των Δελφών, του Κούρου της Βολαμάνδρας, μακέτα του λόφου της Ακρόπολης κατά τον 5ο π.χ. αιώνα και άλλα.
Τα εκθέματα της συλλογής ανήκουν στην Κυκλαδική, Μινωική, Γεωμετρική, Αρχαϊκή, Αυστηρού Ρυθμού, Κλασσική, Ελληνιστική και Ρωμαϊκή περίοδο. Εκτός από την αξιόλογη αρχαιολογική συλλογή το Μουσείο Αφής διαθέτει και Βυζαντινό τμήμα που αποτελείται από ένα ξυλόγλυπτο τέμπλο, ξυλόγλυπτο επιτάφιο, ξυλόγλυπτες εικόνες, μακέτα βυζαντινού ναού και διάφορα ιερατικά αντικείμενα.
Η πρωτοβουλία για την δημιουργία του ανήκει στο "Φάρο Τυφλών της Ελλάδος" και βρίσκεται στην οδό Δοϊράνης 198 στην Καλλιθέα. Ο χώρος είναι επισκέψιμος για το κοινό τις καθημερινές 9.00 - 14.00, αλλά και τα Σαββατοκύριακα κατόπιν συνεννοήσεως.
Εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά ηλικίας 6 - 12 ετών, πραγματοποιούνται τις εργάσιμες ημέρες και ώρες κατόπιν συνεννοήσεως. Τα παιδιά παρακινούνται να αγγίξουν τα εκθέματα, να τα ψηλαφίσουν, να προβληματιστούν και να αυτενεργήσουν. Η χρήση μάσκας κατά τη διάρκεια των εκπαιδευτικών παιχνιδιών -εκτός των άλλων- τα ευαισθητοποιεί και σε θέματα που αφορούν τα άτομα με προβλήματα όρασης.

Υπεύθυνοι Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων
Ζωή Γερουλάνου
τηλ. 210 9415222 και 6932414189
Αργυρώ Καραβίνου
τηλ. 210 9415222 Εσωτ. 175

Πηγή: www.mothersblog.gr