Η ευτυχία είναι επιλογή ~ ΚΑΛΛΙΘΕΑ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ

Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014

Η ευτυχία είναι επιλογή

Ένα από τα θετικά στοιχεία της «κρίσης» που βιώνουμε σήμερα, είναι το γεγονός ότι μας κάνει να εξετάζουμε και να αναρωτιόμαστε για πράγματα με τα οποία ίσως ποτέ να μην είχαμε ασχοληθεί, αν τα πράγματα ήταν διαφορετικά.

Κι αυτό συμβαίνει γιατί όλοι πλέον συνειδητοποιούμε ότι δεν πρόκειται για οικονομική, αλλά για κοινωνική-συνειδησιακή κρίση. Οι επαγγελματίες της ψυχικής υγείας - κυρίως οι σύμβουλοι και οι ψυχολόγοι - συναντούν καθημερινά ανθρώπους κύριο «σύμπτωμα» των οποίων είναι ότι «δεν νιώθουν καλά», δεν είναι ευτυχισμένοι ή έστω ικανοποιημένοι με τη ζωή τους. Τι είναι αυτό ακριβώς που μας εμποδίζει να είμαστε καλά και τι μπορούμε να κάνουμε αφού το ανακαλύψουμε;

Ο κλινικός υπνοθεραπευτής και NLP Coach Στέφανος Λέων Βαούτης γράφει ένα ενδιαφέρον άρθρο για την «παθολογία» του σύγχρονου κόσμου και για το πώς μπορούμε να είμαστε ευτυχισμένοι μέσα σε αυτόν.
...

Στον σύγχρονο κόσμο έχουμε συνδυάσει τα συναισθήματα με τους στόχους σε τέτοιο βαθμό, που αν δεν πετύχουμε τους στόχους δεν νιώθουμε ευτυχισμένοι, ήρεμοι, χαλαροί, γενικά καλά, ή, καθώς τους κυνηγούμε, ξεχνάμε να ευτυχήσουμε!

Ένας μαθητής, για παράδειγμα, θέλει να περάσει στο πανεπιστήμιο για να χαλαρώσει, ένας γονιός αντίστοιχα θέλει το παιδί του να πάρει καλούς βαθμούς για να νιώσει ευτυχισμένος, μετά να περάσει στο πανεπιστήμιο, μετά να βρει εργασία, μετά να χαρεί στην ορκωμοσία, αν είναι αγόρι, στον στρατό, μετά να παντρευτεί, μετά να κάνει παιδιά και θέτει συνεχώς καινούργιους στόχους για να αισθανθεί καλά...


Κάποιος εργαζόμενος επιθυμεί και στοχεύει στο να πάρει προαγωγή στην εργασία του, ένας άνεργος στο να βρει εργασία για να νιώσει καλά, ένας συμβασιούχος αναζητά τη μονιμοποίηση, μια κοπέλα να βρει τον άντρα της ζωής της για να ευτυχήσει και, κάποιος άλλος, να έρθει το καλοκαίρι ή να κάνει καλό καιρό για να νιώσει καλά. Αλήθεια, ποιος έχει «βάλει» ηθική στον καιρό; τι θα πει καλός και κακός καιρός και πώς το επιτρέπουμε να μας επηρεάζει;

Κάποιος άλλος θέλει να αγοράσει ένα σπίτι, ένα αυτοκίνητο, πάλι με φόντο ένα συναίσθημα. Συνεχώς και παντού έχουμε συνδυάσει μία συναισθηματική κατάσταση με κάποιον στόχο, που αν τον πετύχουμε, έχει καλώς. Τι γίνεται όμως μέχρι να τον πετύχουμε; Πόσο μας απομακρύνουν από την ευτυχία άραγε το «εγώ» μας και τα «θέλω» μας μαζί; Τι προγραμματισμό δημιουργούμε στον εαυτό μας να είμαστε κάποιοι, να κάνουμε κάτι, να πάμε κάπου, να αγοράσουμε κάτι για να νιώσουμε χαρά, ευτυχία, αγαλλίαση, ανακούφιση, ηρεμία και τόσα άλλα.

Κι όμως όλα τα συναισθήματα τα έχουμε μέσα μας και μπορούμε να τα νιώσουμε χωρίς κάποιον προφανή λόγο. Ο άνθρωπος που μπορεί να μας κάνει πολύ ευτυχισμένους χωρίς να πάμε κάπου ιδιαίτερα και χωρίς να κάνουμε κάτι συγκεκριμένο είναι ο άνθρωπος που ξέρουμε πιο λίγο απ όλους: αυτός ο άνθρωπος είμαστε εμείς. Ξέρουμε για πολλούς ανθρώπους τόσα πολλά, αλλά πόσα γνωρίζουμε για εμάς τους ίδιους; Αλήθεια, τώρα που διαβάζεις αυτό το άρθρο πίνοντας τον καφέ σου ή περιμένοντας σε μια ουρά, κάνοντας ή όχι κάτι, ποιος ή τι σε εμποδίζει στο να νιώσεις όμορφα;

Σκέψου καλά προτού κατακλυστείς από ένα σωρό δικαιολογίες, πάρε μια βαθιά ανάσα και σίγουρα μπορείς να το κάνεις, όχι για κάποιον ιδιαίτερο λόγο αλλά επειδή ό,τι χρειάζεσαι βρίσκεται μέσα σου και οποτεδήποτε θέλεις μπορείς να επαναφέρεις τη συναισθηματική κατάσταση που εσύ επιθυμείς και επιλέγεις.

Στέφανος Λέων. Βαούτης

Ο Στέφανος ασχολείται επαγγελματικά με την Κλινική Υπνοθεραπεία και την Προσωπική Ανάπτυξη (NLP Life Coaching), καθώς και με διάφορα είδη Ενεργειακών Θεραπειών.
stephanleonvaoutis@facebook.com
http://snobbers.blogspot.gr/2013/02/blog-post_19.html