Χρήστος Ιωαννίδης: «Προχωράμε μπροστά για τη δικιά μας εναλλακτική διέξοδο από την κρίση» ~ ΚΑΛΛΙΘΕΑ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ

Παρασκευή 24 Μαΐου 2019

Χρήστος Ιωαννίδης: «Προχωράμε μπροστά για τη δικιά μας εναλλακτική διέξοδο από την κρίση»


Λίγες μέρες πριν τις εκλογές και την ετυμηγορία του λαού της Καλλιθέας, ο Νότιος Χτύπος σας παρουσιάζει τις απαντήσεις των υποψηφίων δημάρχων, σε κοινό ερωτηματολόγιο που τους τέθηκε.

-Η μακρόχρονη κρίση έχει προκαλέσει πολλά προβλήματα στην κοινωνία. Ποιος πιστεύετε πως πρέπει να είναι ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και συγκεκριμένα του δήμου;

Δεν πιστεύουμε σε έναν δήμο – διαχειριστή της φτώχειας και της μιζέριας, σε ένα δήμο – εισπρακτικό μηχανισμό, υποταγμένο στις μνημονιακές πολιτικές κυβέρνησης, ΕΕ και ΔΝΤ.
Αντίθετα, πιστεύουμε ότι ο ρόλος του δήμου πρέπει να είναι η οργάνωση των λαϊκών αντιστάσεων,  η συγκρότηση της κοινωνικής αλληλεγγύης, κύτταρο της αυτοοργάνωσης και της συμμετοχής των πολιτών.

-Τα τελευταία χρόνια έχουμε γίνει θεατές πολλών κρουσμάτων εγκληματικότητας και στην πόλη μας. Ποιο είναι η πρότασή σας για το θέμα ασφάλεια στην πόλη;

Η εγκληματικότητα – παραβατικότητα δεν είναι κάτι που πέφτει από τον ουρανό. Παράγεται κατά κύριο λόγο από την φτώχεια, την περιθωριοποίηση και τον αποκλεισμό, συνέπεια των πολιτικών λιτότητας και διάλυσης του κοινωνικού κράτους. Είναι παράγωγο των υποβαθμισμένων γειτονιών και της διάλυσης των δομών στήριξης των τοξικοεξαρτημένων ατόμων.
Κατά συνέπεια, το υπαρκτό αυτό κοινωνικό πρόβλημα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με όρους περιορισμού και αστυνομοκρατίας. Δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με ένα καθεστώς ζόφου που, στο όνομα της ασφάλειας, προτείνουν οι φασίστες.
Οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε τις κοινωνικές αιτίες που το παράγουν, με δομές κοινωνικής πρόνοιας, με ένα δίχτυ αλληλεγγύης για τα αδύναμα και περιθωριοποιημένα στρώματα, με πολιτιστικές διεξόδους για τη νεολαία.
Ας μην ξεχνάμε επίσης μια μορφή εγκληματικότητας για την οποία κανείς δεν μιλάει. Αναφερόμαστε στις ναζιστικές επιθέσεις ενάντια σε πρόσφυγες και μετανάστες, ενάντια σε ΛΟΑΤΚΙ άτομα, ενάντια σε άστεγους και εξαρτημένους.

-Αν είχατε να επιλέξετε μόνο μία από τις τρεις δημοτικές κοινότητες της Καλλιθέας που πιστεύετε πως έχει μεγαλύτερη ανάγκη για παρεμβάσεις-αλλαγές από τον δήμο, ποια θα ήταν αυτή και γιατί;

Δεν πρόκειται να μπούμε σε λογική επιλογής ανάμεσα στις δημοτικές κοινότητες. Όλες οι γειτονιές της Καλλιθέας αντιμετωπίζουν τα ίδια οξυμένα προβλήματα. Την έλλειψη καθαριότητας, την υποβάθμιση, την ανυπαρξία πρασίνου και ελεύθερων δημόσιων χώρων. Τα αδιάβατα πεζοδρόμια και τις κατειλημμένες από τραπεζοκαθίσματα πλατείες. Την δυσκολία εξεύρεσης στέγης, απόρροια σε μεγάλο βαθμό του AirBnb.
Σε όλη την Καλλιθέα, και στις τρεις κοινότητες, πρέπει οι ίδιοι οι κάτοικοι να κινητοποιηθούν, με ανοιχτές συνελεύσεις, και να υποχρεώσουν κράτος και δημοτική αρχή να δώσουν λύση στα προβλήματα.

-Στην περίπτωση που οι δημότες της Καλλιθέας επέλεγαν εσάς ως τον επόμενο δήμαρχο, ποιες θα ήταν οι προτεραιότητες της επόμενης ημέρας;

Δεν έχουμε αυταπάτες ότι μπορεί να εφαρμοστεί φιλολαϊκή πολιτική μέσα στα πλαίσια του νεοφιλελευθερισμού και των πολιτικών λιτότητας, που συνεχίζονται και μετά το “τέλος” των μνημονίων.
Θα αγωνιστούμε όμως, μέσα και έξω από το δημοτικό συμβούλιο για:
Δημοτικές υπηρεσίες ποιοτικές, αποκλειστικά δημόσιου χαρακτήρα, από εργαζομένους με μόνιμη και σταθερή απασχόληση. Για προσλήψεις προσωπικού, για μονιμοποιήσεις των συμβασιούχων που ήδη εργάζονται.
Διαγραφή του χρέους - προς τον δήμο, το κεντρικό κράτος και τις τράπεζες -  των φτωχών νοικοκυριών, των άνεργων, των άπορων, των μονογονεϊκών οικογενειών. Προστασία της πρώτης κατοικίας από κατασχέσεις. Μείωση των δημοτικών τελών. Κατάργησή τους για τους άνεργους με παράλληλη αύξηση για τις μεγάλες επιχειρήσεις.
Ανοιχτή διαχείριση των οικονομικών του δήμου. Δημοτικά συμβούλια που θα λειτουργούν δημοκρατικά και με διαφάνεια, που θα αποφασίζουν με φυσική παρουσία και όχι δια περιφοράς. 

-Με βάση τον νέο εκλογικό νόμο είναι πολύ πιθανό μετά τις εκλογές, στους περισσότερους δήμους να οδηγηθούμε σε διοικήσεις συνεργασιών. Ποια είναι η γνώμη σας; Και αν συμφωνείτε ποιο θα είναι το πλαίσιο που εσείς θα ορίζατε για μια συνεργασία;

Είμαστε αντίθετοι σε κάθε μορφή διαχείρι-σης της ίδιας πολιτικής, άρα δεν τίθεται ζήτημα συνεργασίας με αυτούς που την υ-λοποιούν σήμερα ή την υλοποιούσαν χθες.
Απέναντι σε αυτούς που υπόσχονται τη διαχείριση της φτώχειας και της μιζέριας, καλώντας τον Καλλιθεάτικο λαό να επιλέξει ποιος μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα ένα ισοπεδωμένο, γκρίζο παρόν και μέλλον, η Αριστερή Ανατρεπτική Δημοτική Κί-νηση “Μια Πόλη στο Δρόμο” υπόσχεται να συμβάλει με όλες της τις δυνάμεις για να ανοίξει ξανά ο δρόμος προς ένα καλύ-τερο αύριο.
Προχωράμε μπροστά για τη δικιά μας ε-ναλλακτική διέξοδο από τη κρίση, για να μπουν οι ανάγκες όλων μας, ντόπιων και μεταναστών πάνω από τα αιματοβαμμένα πλεονάσματα για την αποπληρωμή του χρέους.

-Ποιο είναι το μήνυμα-όραμα που θα θέ-λατε να επικοινωνήσετε στους δημότες της πόλης μας;

Το όραμά μας συμπυκνώνεται στα τέσσερα “συνθήματα” της εκλογικής μας διακήρυξης:

Για την Καλλιθέα του Αγώνα, της Αντίστασης και της Αλληλεγγύης. Για δημοτικές υ-πηρεσίες για όλους τους κατοίκους, Έλλη-νες και μετανάστες, ειδικά για τα πιο αδύ-ναμα κοινωνικά στρώματα.
Για δημόσιους χώρους πραγματικά ανοιχ-τούς για όλους τους πολίτες.
Για μια Καλλιθέα καθαρή από φασίστες.