Θοδωρής Ψαλιδόπουλος: «Οι αιρετοί δεν πρέπει να καθοδηγούνται από γενικές εντυπώσεις και, ίσως, να παρασύρονται από άλλες σκοπιμότητες» ~ ΚΑΛΛΙΘΕΑ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ

Παρασκευή 24 Μαΐου 2019

Θοδωρής Ψαλιδόπουλος: «Οι αιρετοί δεν πρέπει να καθοδηγούνται από γενικές εντυπώσεις και, ίσως, να παρασύρονται από άλλες σκοπιμότητες»

Λίγες μέρες πριν τις εκλογές και την ετυμηγορία του λαού της Καλλιθέας, ο Νότιος Χτύπος σας παρουσιάζει τις απαντήσεις των υποψηφίων δημάρχων, σε κοινό ερωτηματολόγιο που τους τέθηκε.

- Η μακρόχρονη κρίση έχει προκαλέσει πολλά προβλήματα στην κοινωνία. Ποιος πιστεύετε πως πρέπει να είναι ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και συγκεκριμένα του δήμου;

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι εργαλείο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, ιδίως, ύστερα από την ολοκλήρωση του δανειακού προγράμματος. Της έχουν ήδη μεταφερθεί πόροι και της έχουν ανατεθεί αρμοδιότητες, δηλαδή τα μέσα, που είναι αναγκαία για την εκπλήρωση αυτής της αποστολής. Στην Καλλιθέα, αυτό δεν είναι εμφανές, κυρίως, διότι η απερχόμενη διοίκηση απέτυχε να εξασφαλίσει, ιδίως, διαθέσιμους πόρους. Το ζήτημα δεν είναι τεχνικό, αλλά βαθύτατα πολιτικό.
“Παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας” σημαίνει επενδύσεις που θα παράγουν νέο πλούτο και πως αυτός θα διανέμεται στους πολίτες με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης και συνοχής. Εάν αυτό δεν συμβεί, θα επιστρέψουμε στους όρους που προεκάλεσαν την κρίση. “Παραγωγική ανασυγκρότηση” σημαίνει την πλήρη εγκατάλειψη του πελατειακού μοντέλου στη λειτουργία του κράτους και των δήμων, το οποίο βαρύτατα ευθύνεται για το εύρος της οικονομικής κρίσης στη χώρα μας. Σημαίνει ότι ο δήμος θα έχει τα μέσα να αποφασίζει, κατά τρόπο διαφανή και δημοκρατικό, συνεπώς με τη συμμετοχή των πολιτών του, για τα ζητήματα που τους απασχολούν. Σημαίνει ενίσχυση των δομών κοινωνικής αλληλεγγύης, υποστήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας, μέτρα για την ουσιαστική προστασία του περιβάλλοντος, εντατικοποίηση του δημοτικού έργου σε όλους τους τομείς.

- Τα τελευταία χρόνια έχουμε γίνει θεατές πολλών κρουσμάτων εγκληματικότητας και στην πόλη μας. Ποια είναι η πρότασή σας για το θέμα ασφάλεια στην πόλη;

Η ασφάλεια προϋποθέτει ευημερία. Όχι μόνο καταστολή της παραβατικότητας. Η επιτήρηση της δημόσιας ασφάλειας και τάξης είναι έργο και αποστολή της Αστυνομίας. Προσωπικά, εκτιμώ τη δράση της στην Καλλιθέα και έχω τη γνώμη ότι ανταποκρίνεται στα καθήκοντά της κατά τρόπο επιτυχή. Δεν συμμερίζομαι την εκλογική τακτική ορισμένων συνδυασμών, οι οποίοι εμφανίζονται ωσάν να μη κατανοούν πως οι αιρετοί δεν πρέπει να καθοδηγούνται από γενικές εντυπώσεις και, ίσως, να παρασύρονται από άλλες σκοπιμότητες. Ο Δήμος και οι αστυνομικές αρχές πρέπει να συνεργάζονται. Βεβαίως, η δημόσια ασφάλεια είναι ταυτοχρόνως κοινωνικό αγαθό, στοιχείο της δημοκρατικής λειτουργίας του κράτους. Είναι δικαίωμα του πολίτη. Δεν περιορίζεται στην αστυνομική του διάσταση. Η βασικότερη παράμετρος για μια ευνομούμενη πολιτεία είναι η ανάπτυξη, η δίκαιη διανομή του πλούτου. Η συμβολή σ’ αυτή την προσπάθεια είναι ακριβώς η αποστολή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

- Αν είχατε να επιλέξετε μόνο μία από τις τρεις δημοτικές κοινότητες της Καλλιθέας που πιστεύετε πως έχει μεγαλύτερη ανάγκη για παρεμβάσεις - αλλαγές από το δήμο, ποια θα ήταν αυτή και γιατί;

Η διάκριση, την οποία υπαινίσσεται η ερώτησή σας, είναι ένα ωραίο δημοσιογραφικό εύρημα, αλλά δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες, ούτε και στο θεσμικό πλαίσιο που καλούμαστε να εφαρμόσουμε. Είναι επείγον να επιδιώξουμε την αποκατάσταση μιας νέας ισορροπίας μεταξύ του Κέντρου Πολιτισμού και της ευρύτερης περιοχής των Τζιτζιφιών. Είναι το ίδιο επείγον να επιδιώξουμε δράσεις στο κέντρο της Καλλιθέας, όπου απαιτούνται τόνωση της επιχειρηματικής δράσης, νέα μέτρα για τη βιώσιμη αστική ανάπτυξη, αποφάσεις για το μέλλον των Προσφυγικών κατοικιών. Και είναι το ίδιο εξαιρετικά επείγον να αποφασίσουμε για την εφαρμογή του ρυμοτομικού σχεδίου στο Λόφο Σικελίας. Ο Δήμος, όπως είπα, πρέπει να εργαστεί εντατικά σε μεγάλο εύρος δράσεων και πρωτοβουλιών. Δεν πρέπει να χάσουμε άλλο χρόνο.

- Στην περίπτωση που οι δημότες της Καλλιθέας επέλεγαν εσάς ως τον επόμενο δήμαρχο, ποιες θα ήταν οι προτεραιότητες της επόμενης ημέρας;

Ο εκσυγχρονισμός του δικτύου κοινωνικής αλληλεγγύης, η δημιουργία Τοπικής Μονάδας Υγείας, Κέντρου Ολοκληρωμένης Φροντίδας Ηλικιωμένων, δομές για συμπολίτες μας με ειδικές ανάγκες. Η εξασφάλιση εγκαταστάσεων για τα νηπιαγωγεία. Η αποφασιστική αναβάθμιση της καθαριότητας και των προγραμμάτων ανακύκλωσης. Η μελέτη για την πεζοδρόμηση στην πλατεία Κύπρου, η οποία πρέπει να ανακτήσει τη θέση της στην κοινωνική και οικονομική ζωή της πόλης. Η πρόσληψη μονίμου προσωπικού στο Δήμο, ιδίως, νέων επιστημόνων. Η προώθηση της χρήσης των νέων τεχνολογιών στην επικοινωνία των πολιτών με το Δήμο. Η άμεση έναρξη του διαλόγου για το ρυμοτομικό σχέδιο του Λόφου Σικελίας και την προοπτική των Προσφυγικών κατοικιών. Και μια ουσιαστική παρέμβαση του Δήμου στην υπόθεση των αδέσποτων ζώων, η οποία δεν πρέπει να υποτιμάται.
Πρέπει, επίσης, αμέσως να ανοίξουν τα ζητήματα και την προοπτική του Παραλιακού μετώπου, όπως και η κατάσταση γύρω από το Κέντρο Πολιτισμού.

- Με βάση το νέο εκλογικό νόμο είναι πολύ πιθανό μετά τις εκλογές, στους περισσότερους δήμους να οδηγηθούμε σε διοικήσεις συνεργασιών. Ποια είναι η γνώμη σας; Και αν συμφωνείτε ποιο θα είναι το πλαίσιο που εσείς θα ορίζατε για μια συνεργασία;

Ο σχηματισμός στους Δήμους διοικήσεων, οι οποίες θα προκύπτουν από ευρύτερες συναινέσεις αποτελεί θετική εξέλιξη. Με τον τρόπο αυτό ενισχύεται η δημοκρατική οργάνωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά ταυτοχρόνως αναδεικνύονται και διοικήσεις, οι οποίες μπορούν να έχουν ισχυρότερα ερείσματα και ευρύτερη απήχηση στην τοπική κοινωνία. Το πλαίσιο αυτής της συνεργασίας δεν μπορεί να είναι άλλο από την προγραμματική συμφωνία μεταξύ των δημοτικών κινήσεων. Αυτό σημαίνει ότι οι δημοτικοί συνδυασμοί οφείλουν να εντείνουν τον προγραμματικό διάλογο εν όψει των εκλογών. Γι’ αυτό και η “Προοδευτική Ενότητα Καλλιθέας” πρότεινε τη διεξαγωγή μιας ανοιχτής δημόσιας συζήτησης μεταξύ των δημοτικών συνδυασμών. Ασφαλώς, κατανοείτε ότι οι όροι μιας προγραμματικής συμφωνίας εξαρτώνται από τους πραγματικούς συσχετισμούς, οι οποίοι θα εκδηλωθούν στον πρώτο γύρο της αναμέτρησης.

- Ποιο είναι το μήνυμα - όραμα που θα θέλατε να επικοινωνήσετε στους δημότες της πόλης μας; 

Η συμμετοχή. Καλώ τους πολίτες, ιδίως τους νέους ψηφοφόρους, να λάβουν μέρος στις εκλογές. Αλλά και μετά από αυτές, να είναι παρόντες και συμμέτοχοι στη δράση του Δήμου. Η αναμέτρηση ανάμεσα στις δυνάμεις που θέλουν μας γυρίσουν πίσω και σ’ αυτές που σκέπτονται την πρόοδο της κοινωνίας και της πολιτικής είναι μια καθημερινή μάχη. Το αποτέλεσμά της δεν είναι αυτονόητο. Απαιτεί προσπάθεια. Για να γίνουμε καλύτεροι και για να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να ζήσουν καλύτερα χρειάζεται να δουλέψουμε όλοι μαζί.