Κώστας Ασκούνης: «Όποιος τοποθετήσει τις ανάγκες και τις φιλοδοξίες του πάνω από τα προβλήματα της πόλης θα είναι καταδικασμένος να αποτύχει» ~ ΚΑΛΛΙΘΕΑ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ

Παρασκευή 24 Μαΐου 2019

Κώστας Ασκούνης: «Όποιος τοποθετήσει τις ανάγκες και τις φιλοδοξίες του πάνω από τα προβλήματα της πόλης θα είναι καταδικασμένος να αποτύχει»

Λίγες μέρες πριν τις εκλογές και την ετυμηγορία του λαού της Καλλιθέας, ο Νότιος Χτύπος σας παρουσιάζει τις απαντήσεις των υποψηφίων δημάρχων, σε κοινό ερωτηματολόγιο που τους τέθηκε.

-Η μακρόχρονη κρίση έχει προκαλέσει πολλά προβλήματα στην κοινωνία. Ποιος πιστεύετε πως πρέπει να είναι ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και συγκεκριμένα του δήμου;

Ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι κομβικός και σημαντικός. Ειδικότερα στη Καλλιθέα  ο Δήμος μπορεί και πρέπει να στηρίξει με όλες του τις δυνάμεις τις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες που αντιμετωπίζουν τον κοινωνικό αποκλεισμό, την ανεργία και τη φτώχεια.
Αυτό θα προκύψει μέσα από την  επαναθεμελίωση του δικτύου κοινωνικών και προνομιακών δομών του Δήμου ώστε να παρέχουν άμεσες, σύγχρονες και αποτελεσματικές υπηρεσίες σε όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα με αίσθημα κοινωνικής δικαιοσύνης και αλληλεγγύης.

-Τα τελευταία χρόνια έχουμε γίνει θεατές πολλών κρουσμάτων εγκληματικότητας και στην πόλη μας. Ποιο είναι η πρότασή σας για το θέμα ασφάλεια στην πόλη;

Η εγκληματικότητα είναι ένα σύνθετο και πολύπλοκο πρόβλημα των σύγχρονων κοινωνιών.
Γνωρίζω καλά ότι δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις. Για τον λόγο αυτό πραγματοποιήσαμε ημερίδα με ανθρώπους που έχουν ασχοληθεί επιστημονικά και επιχειρησιακά με το θέμα:
Θέλω να δεσμευτώ ότι θα πάρω όλες τις πρωτοβουλίες για στοχευμένες δράσεις και συνεργασία μεταξύ Δήμου και Κεντρικής εξουσίας ώστε να υπάρξει ασφάλεια και οι πολίτες να το αισθανθούν στην καθημερινότητα τους.
Στόχος μας είναι η ουσιαστική επαναλειτουργία και στελέχωση της Δημοτικής αστυνομίας η οποία μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Είναι αυτονόητο επίσης, ότι μια πόλη με σύγχρονο και επαρκή φωτισμό  είναι μια πόλη περισσότερο ασφαλής.
Ο απερχόμενος Δήμαρχος είχε υποσχεθεί το 2014 περισσότερο φώς, περισσότερη ασφάλεια αλλάζοντας τα φωτιστικά σώματα και το μόνο που κατόρθωσε να κάνει είναι να αλλάξει 20 φωτιστικά πέριξ της Εκκλησίας της Ευαγγελίστριας.
Εμείς του παραδώσαμε μια πλήρη μελέτη και το μόνο που είχε να κάνει ήταν να προχωρήσει σε δημοπράτηση του έργου, κάτι που έκαναν πολλοί δήμοι της χώρας.
Τέλος, είναι προφανής ο καθοριστικός ρόλος που μπορεί και πρέπει να διαδραματίσει η Αστυνομία στην πάταξη της εγκληματικότητας. Στην κατεύθυνση αυτή η ομάδα ΔΙΑΣ μπορεί με ενίσχυση και εξοπλισμό να επαναφέρει την ασφάλεια στις γειτονιές.

-Αν είχατε να επιλέξετε μόνο μία από τις τρεις δημοτικές κοινότητες της Καλλιθέας που πιστεύετε πως έχει μεγαλύτερη ανάγκη για παρεμβάσεις-αλλαγές από τον δήμο, ποια θα ήταν αυτή και γιατί

Αν μου κάνατε αυτή την ερώτηση πριν από 5 χρόνια η απάντηση θα ήταν πιο εύκολη. Δυστυχώς όμως η ανυπαρξία έργου της σημερινής Δημοτικής Αρχής με αναγκάζει να σας πω, πως  σήμερα και οι 3 δημοτικές κοινότητες απαιτούν άμεσες γενναίες παρεμβάσεις – αλλαγές.

-Στην περίπτωση που οι δημότες της Καλλιθέας επέλεγαν εσάς ως τον επόμενο δήμαρχο, ποιες θα ήταν οι προτεραιότητες της επόμενης ημέρας;

Τα τελευταία 5 χρόνια  οι πολίτες της Καλλιθέας βιώνουν μια διαρκή υποβάθμιση της
ποιότητας ζωής τους.
Κάθε σχέδιο και προοπτική αναβάθμισης της πόλης που είχε δρομολογηθεί, σταμάτησε εξαιτίας της ανικανότητας και της αδιαφορίας της σημερινής Δημοτικής αρχής, με αποτέλεσμα να διογκωθούν τα βασικά προβλήματα της πόλης όπως η καθαριότητα, η εγκληματικότητα κτλ.

Η αλήθεια είναι δυστυχώς πως κανένα σοβαρό έργο δεν έχει την υπογραφή και σφραγίδα της σημερινής διοίκησης.
Συνεπώς υπάρχουν παρά πολλά θέματα τα οποία χρίζουν άμεσης αντιμετώπισης.  Αλλά αν με ρωτάτε ποιο θα είναι το πρώτο πράγμα που θα κάνω, είναι να καθαρίσουμε την πόλη, η κατάσταση της οποίας σε ότι έχει να κάνει με τα σκουπίδια είναι τραγική.
Εχουμε σχεδιάσει ένα πρόγραμμα άμεσης παρέμβασης που περιλαμβάνει τον επανασχεδιασμό  των  τομέων της  καθαριότητας καθώς και τα δρομολόγια των απορριμματοφόρων με τη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας με παράλληλο εκσυγχρονισμό των μέσων αποκομιδής, βελτιώνοντας το επίπεδο καθαριότητας και εξοικονομώντας παράλληλα πόρους.
Η εφαρμογή αυτού το σχεδίου θα κάνει πολύ γρήγορα την Καλλιθέα μια καθαρή και φιλική προς το περιβάλλον πόλη.

-Με βάση τον νέο εκλογικό νόμο είναι πολύ πιθανό μετά τις εκλογές, στους περισσότερους δήμους να οδηγηθούμε σε διοικήσεις συνεργασιών. Ποια είναι η γνώμη σας; Και αν συμφωνείτε ποιο θα είναι το πλαίσιο που εσείς θα ορίζατε για μια συνεργασία;

Διαχρονική μου άποψη είναι πως, δεν μπορείς να προχωρήσεις σε μεγάλες τομές και αλλαγές αν πρώτα δεν έχεις δημιουργήσει συναινέσεις με ευρύτερες δυνάμεις. Όποιος τοποθετήσει τις ανάγκες και τις φιλοδοξίες  του πάνω από τα προβλήματα της πόλης θα είναι καταδικασμένος να αποτύχει.
Την περίοδο που ήμουν Δήμαρχος επιδίωκα οι τελικές αποφάσεις να είναι προϊόν συνεργασίας και αλληλοκατανόησης και αυτό θα κάνω και στην επόμενη θητεία αν οι πολίτες μου δώσουν την εντολή.
Σε κάθε περίπτωση οι όποιες συνεργασίες πρέπει να έχουν προγραμματικό χαρακτήρα για την αποφυγή αθέμιτων συναλλαγών.

-Ποιο είναι το μήνυμα-όραμα που θα θέλατε να επικοινωνήσετε στους δημότες της πόλης μας;  

Το διακύβευμα για τις εκλογές του Μαΐου στην Καλλιθέα είναι στασιμότητα ή πρόοδος.
Η Καλλιθέα έχει μπροστά της μία μεγάλη πρόκληση και παράλληλα μία μεγάλη ευκαιρία, την πρόκληση και την ευκαιρία της ισόρροπης ανάπτυξης. 
Χρειάζεται συνολικός ανασχεδιασμός της λειτουργίας της πόλης, προκειμένου να «εκμεταλλευτεί» με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και για όλους τους δημότες και τους κατοίκους της, τα οφέλη της μετατροπής της σε υπερτοπικό προορισμό πολιτισμού τέχνης και αναψυχής, που συνδέονται άμεσα με το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και την ανάπτυξη του παραλιακού μετώπου της.

Εάν δε σχεδιαστεί με λεπτομέρεια αυτό σήμερα και δεν υπάρξουν συγκεκριμένες δράσεις και παρεμβάσεις, τότε κινδυνεύει η πόλη μας να λειτουργεί με «δύο ταχύτητες». Αυτής των αναπτυγμένων περιοχών που θα υποδέχεται τον μεγάλο όγκο της ανάπτυξης, αλλά και την πίεση που αυτή θα προκαλεί, και αυτής του κέντρου και της βόρειας Καλλιθέας που θα μείνουν στάσιμες και θα υποβαθμίζονται.