Ο Θοδωρής Ψαλιδόπουλος για την Ποντιακή Γενοκτονία ~ ΚΑΛΛΙΘΕΑ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ

Κυριακή 19 Μαΐου 2019

Ο Θοδωρής Ψαλιδόπουλος για την Ποντιακή Γενοκτονία



Η Καλλιθέα τιμά σήμερα την 100ή επέτειο της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Μαζί με τη Μικρασιατική Καταστροφή, αυτό το ιστορικό γεγονός σηματοδοτεί τη βίαιη εκρίζωση του Ελληνισμού από τις πανάρχαιες εστίες του και περικλείει τη μαρτυρία και τη μνήμη μιας τραγικής δοκιμασίας για τις ανθρωπιστικές αξίες του πολιτισμού.
Η αναγνώριση της Γενοκτονίας από την Τουρκία και τους σύγχρονους διεθνείς θεσμούς είναι επίκαιρο αίτημα. Η ικανοποίησή του δεν μπορεί να ανασκευάσει το ιστορικό παρελθόν. Μπορεί, όμως, να συμβάλλει ώστε οι διεθνείς σχέσεις να λυτρωθούν από την αδίστακτη περιφρόνηση της ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας, με την οποία και η δική μας εποχή εξακολουθεί να βρίσκεται αντιμέτωπη. Είναι βήμα προς την πρόοδο του πολιτισμού, έκφραση του αγώνα για την ειρήνη στο σύγχρονο κόσμο.
Στην Καλλιθέα, το Παμποντιακό Ηρώο στην πλατεία Δαβάκη, έργο της συνεργασίας του ιστορικού Δημάρχου της Αριστεράς Γιάννη Γάλλου με τα Ποντιακά σωματεία της εποχής, θα συμβολίζει πάντοτε το σεβασμό στη μνήμη του Ποντιακού Ελληνισμού. 
Καθήκον μας είναι εργαστούμε για την ενότητά του, όπως για την ισότιμη θέση του σε μια πατρίδα προοδευτική και ευημερούσα, απαλλαγμένη από τα εθνικιστικά κηρύγματα και με ανοιχτούς τους ορίζοντές της στα ιδανικά της κοινωνικής δικαιοσύνης.