Δημήτρης Κάρναβος: «Στην Καλλιθέα, για την Καλλιθέα. Αυτή θα είναι και η στάση μας τα επόμενα χρόνια» ~ ΚΑΛΛΙΘΕΑ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ

Παρασκευή 24 Μαΐου 2019

Δημήτρης Κάρναβος: «Στην Καλλιθέα, για την Καλλιθέα. Αυτή θα είναι και η στάση μας τα επόμενα χρόνια»

Λίγες μέρες πριν τις εκλογές και την ετυμηγορία του λαού της Καλλιθέας, ο Νότιος Χτύπος σας παρουσιάζει τις απαντήσεις των υποψηφίων δημάρχων, σε κοινό ερωτηματολόγιο που τους τέθηκε.

- Η μακρόχρονη κρίση έχει προκαλέσει πολλά προβλήματα στην κοινωνία. Ποιος πιστεύετε πως πρέπει να είναι ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και συγκεκριμένα του δήμου;

Η τοπική αυτοδιοίκηση είναι κοντά στους δημότες. Είναι ο πιο κοντινός στους πολίτες βαθμός διοίκησης και μπορεί να προσφέρει μια διαφορετική κοινωνική πολιτική, πιο ευαίσθητη και πιο αποτελεσματική.
Δεν είναι τυχαίο ότι οι Δήμοι της χώρας σήκωσαν μεγάλο βάρος της κρίσης όλα αυτά τα χρόνια. Εδώ στην Καλλιθέα, ήμαστε περήφανοι γιατί φέραμε πολλά νέα κοινωνικά προγράμματα, το δίκτυο κοινωνικής αλληλεγγύης με περίπου 7000 ωφελούμενους, το ελάχιστο κοινωνικό εισόδημα που πρώτοι φέραμε στην Αττική,  το κέντρο κοινότητας, το ΚΕΠ υγείας, τα  προγράμματα για την στέγαση και την  ημερήσια φροντίδα των αστέγων, κ.λπ.
Η πόλη μας διαθέτει πλέον ένα πλήρες σύσ-τημα δομών που καλύπτει ένα σημαντικό μέρος των κοινωνικών μας αναγκών.

- Τα τελευταία χρόνια έχουμε γίνει θεατές πολλών κρουσμάτων εγκληματικότητας και στην πόλη μας. Ποια είναι η πρότασή σας για το θέμα ασφάλεια στην πόλη;

Υπάρχει πρόβλημα στην ασφάλεια όπως υπάρχει και στην υπόλοιπη Αθήνα. Και οφείλουμε να είμαστε, ως δήμος, παρόντες και να παίρνουμε πρωτοβουλίες, έστω και αν δεν είναι δική μας αρμοδιότητα.
Το θέμα της ασφάλειας είναι αναμφίβολα πολύ σημαντικό. Με την ευκαιρία, θα ήθελα να παρατηρήσω ότι κάνει ζημιά στην πόλη μας και στην αναπτυξιακή της πορεία η υπερβολή και οι ψευδείς ειδήσεις για το υπαρκτό αυτό πρόβλημα.
Ο Δήμος της Καλλιθέας έχει πάρει ήδη πρωτοβουλίες. Αγοράζουμε τρία περιπολικά τα οποία θα δωρίσουμε στην αστυνομία της πόλης, ενώ προσλαμβάνουμε και ιδιωτική φύλαξη για την πλατεία Δαβάκη και άλλα κεντρικά σημεία της πόλης.
Είμαστε πάντα αρωγοί στις προσπάθειες της ΕΛ.ΑΣ. αλλά διεκδικούμε τα δικαιώματα στην ασφάλεια προς κάθε κατεύθυνση και προφανώς προς το κράτος. Σημαντική παρέμβαση, για μεγαλύτερη αίσθηση ασφάλειας είναι και η καθολική ενίσχυση του φωτισμού σε κάθε γωνιά της πόλης που έχουμε προγραμματίσει.

- Αν είχατε να επιλέξετε μόνο μία από τις τρεις δημοτικές κοινότητες της Καλλιθέας που πιστεύετε πως έχει μεγαλύτερη ανάγκη για παρεμβάσεις-αλλαγές από τον δήμο, ποια θα ήταν αυτή και γιατί

Εμείς έχουμε υποχρέωση να μην κάνουμε διακρίσεις και να εξασφαλίζουμε ίσες παροχές προς όλους τους δημότες και όλες τις περιοχές. Από κει και ύστερα είναι προφανές ότι χρειάζεται κάθε περιοχή της πόλης έναν ειδικό σχεδιασμό και μια φροντίδα από γειτονιά σε γειτονιά και από δρόμο σε δρόμο.
Κάθε περιοχή είναι σημαντική για εμάς και το μεγάλο μας στοίχημα είναι να νιώθουνε οι δημότες ότι ο Δήμος είναι δίπλα τους όσο μακριά και αν είναι από το κέντρο.
Το κράτος μας στέρησε τα προηγούμενα χρόνια το εργαλείο των κοινοτικών συμβουλίων και της αποκέντρωσης. Τώρα με την δημιουργία των τριών δημοτικών κοινοτήτων, έχουμε πάλι την ευκαιρία να κάνουμε  εξειδικευμένα προγράμματα και δράσεις σε κάθε γειτονιά μας.

- Στην περίπτωση που οι δημότες της Καλλιθέας επέλεγαν εσάς ως τον επόμενο δήμαρχο, ποιες θα ήταν οι προτεραιότητες της επόμενης ημέρας;

Εχουμε ήδη ανακοινώσει ένα πρόγραμμα επτά δράσεων, το οποίο και θα εφαρμόσουμε εφόσον  οι συμπολίτες μας μας τιμήσουν και πάλι με τη ψήφο τους.
Πιο συγκεκριμένα οι επτά δράσεις που όχι μόνο έχουμε προγραμματίσει αλλά έχουμε εξασφαλίσει ήδη την χρηματοδότηση είναι:

1. Οι  τέσσερις  μεγάλες αναπλάσεις που αλλάζουν την εικόνα της Καλλιθέας: Ανάπλαση πάρκου Δαβάκη, ενοποίηση του  περιβάλλοντος χώρου του Χαροκοπείου, ανάπλαση άξονα Ιλισσού, ανάπλαση της πλατείας Κύπρου.
2. Η Αναμόρφωση του εμπορικού  κέντρου  της Καλλιθέας.
3. Η δημιουργία Δημοτικής συγκοινωνίας Σταθμός Ηλεκτρικού Ταύρος –Τζιτζιφιές -  Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
4. Ο νέος φωτισμός σύγχρονης τεχνολο-γίας σε κάθε γωνία της πόλης.
5. Οι αναπλάσεις Οικίας Δαβάκη και Οικίας μάχης οδού Μπιζανίου. Η Διάσωση της Ιστορικής μνήμης της πόλης μας.
6. Το Ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την απασχόληση.
7. Η Καλλιθέα κέντρο της Αττικής παραλίας.
Με αυτά τα προγράμματα κοιτάζουμε το μέλλον της Καλλιθέας μας, με αισιοδοξία και σιγουριά.

- Με βάση τον νέο εκλογικό νόμο είναι πολύ πιθανό μετά τις εκλογές, στους περισσότερους δήμους να οδηγηθούμε σε διοικήσεις συνεργασιών, ποια είναι η γνώμη σας; και αν συμφωνείτε ποιο θα είναι το πλαίσιο που εσείς θα ορίζατε για μια συνεργασία;

Όπως έχω  δηλώσει και παλαιότερα, η τοπική αυτοδιοίκηση ανέκαθεν υπήρξε, ένα πεδίο συγκλίσεων και υπέρβασης ιδεολογικών δι-αφορών προκειμένου να εφαρμόζονται λύσεις για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών. Οι δήμοι έχουν κατακτήσει ένα υψηλό επίπεδο δημοκρατικής λειτουργίας και διαλόγου.
Τόσο ως συνδυασμός αλλά και ως διοίκηση εργαζόμαστε πάντοτε προς αυτή την κατεύθυνση.
Και πιστεύω ότι δεν ήμαστε οι μόνοι. Πάνω από όλα είναι το συμφέρον της Καλλιθέας, παραμερίζοντας τις όποιες κομματικές και ιδεολογικές διαφορές και ταυτότητες, ρίχνοντας γέφυρες συνεργασίας με όλους τους πολίτες ανεξαρτήτως πεποιθήσεων.
Στην Καλλιθέα, για την Καλλιθέα. Αυτή θα είναι και η στάση μας τα επόμενα χρόνια.

- Ποιο είναι το μήνυμα-όραμα που θα θέλατε να επικοινωνήστε με τους δημότες της πόλης μας; 

Η πόλη μας είναι μπροστά σε μια ιστορική ευκαιρία.
Το Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα για τη πόλη μας.
Παράλληλα, ολοκληρώνεται και το μεγάλο έργο της ανάπλασης της παραλίας στις Τζιτζιφιές.
Η Καλλιθέα ανακτά τον ιστορικό της ρόλο, ως πόλης γέφυρας της Αθήνας με τη παραλία.
Τώρα, το στοίχημα για εμάς είναι να καταφέρουμε να «μοιράσουμε» τα οφέλη από την ανάπτυξη που έρχεται, σε όλους τους κατοίκους και σε όλες τις γειτονιές.
Και ταυτόχρονα, να μην αλλοιωθεί ο ανθρώπινος και λαϊκός χαρακτήρας της πόλης μας, ένας χαρακτήρας που την κάνει τόσο ξεχωριστή.
Είναι μεγάλη υπόθεση, ότι εξασφαλίσαμε το προηγούμενο διάστημα ένα μεγάλο ευρωπαϊκό πρόγραμμα 35,5 εκατ. ευρώ που θα μας βοηθήσει να πετύχουμε αυτούς τους στόχους.
Η Καλλιθέα πλέον είναι έτοιμη να γυρίσει σελίδα και να γίνει μια πόλη με υψηλή ποιότητα ζωής αλλά και με ισχυρή ανάπτυξη για όλους!